ОНАснаживање: НОВАЦ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА СТИГАО И У СОМБОР

 

У Београду је организована свечаност поводом доделе малих грантова намењених економском оснаживању жена, у оквиру пројекта ОНАснаживање чији је носилац Фонд Б92.

На конкурс Економско оснаживање жена пристигао је велики број квалитетних пријава, а изабрано је 15 пословних идеја жена са територије Срема, Западног Баната и Западне Бачке, којима су овом приликом додељени грантови за развој или покретање бизниса у износу од по 250.000 динара.

Председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић истакао је да је ОНАснаживање наставак активности Фонда Б92  на изградњи сигурних кућа за жене које су преживеле породично и партнерско насиље широм Србије.

- Кроз ОНАснаживање настојимо да економски оснажимо све жене које су у некој социјалној потреби, а нарочито оне које су преживеле неки облик насиља. Конкурс за покретање или унапређење женских бизниса био је отворен за све жене са територија општина Сремска Митровица, Панчево и Сомбор које су кроз промишљање и састављање бизнис планова јасно показале да ће њихови предузетнички подухвати унапредити њихове и животе њихових суграђанки и локалне заједнице, додао је Матић.

У Панчеву су победничке идеје углавном у вези са покретањем или унапређењем кројачких радионица, а добитнице су почетнице у предузетништву, али не и у кројачком занату, затим предузетнице које желе да подигну свој бизнис на виши ниво, као и занатске радионице и удружење жена. У Сремској Митровици су изабрани бизниси жена оријентисани на пољопривредну производњу, пчеларство и шивење конфекције, док су у Сомбору награђене идеје најразличитијих малих бизниса – од проширења асортимана пицерије, преко подизања пластеника и унапређења воћњака, до увођења туристичких активности на пољопривредном газдинству коме је главна активност пчеларство и проширења делатности књиговодствене агенције.

Поред жена добитница грантова и сарадника на пројекту, догађају су присуствовали представница Координационог тела за родну равноправност Ваде Републике Србије Љиљана Лончар, заменица шефице канцеларије УН Њомен у Србији и портфолио менаџерка за питање насиља према женама Јелена Миловановић и директор Смарт Колектива Невен Мариновић.

Љиљана Лончар поручила је овом приликом: “Иако је реч о малим грантовима, ја не мислим да су мали, већ да су веома значајни. Фонд Б92 већ дуги низ година ради на економском оснаживању жена, кроз разна партнерства и та веза невладиног сектора, међународних организација и Владе Републике  Србије је веома важна како бисмо удруженим снагама могли да правимо кораке у циљу остваривања родне равноправности”.

Заменица шефице канцеларије UN Women у Србији Јелена Миловановић рекла је да јој је посебно задовољство што је овај догађај уприличен у време глобалне кампање 16 дана активизма и истакла захвалност глобалном Фонду Уједнињених нација за сузбијање насиља према женама зато што је иницијатива Фонда Б92 препозната као један од примера успешне праксе.

Пројекат ОНАснаживање спроводи Фонд Б92 у партнерству са Смарт Колективом и удружењем Добра башта, уз финансијску подршку Фонда Уједињених нација за заустављање насиља према женама.

    Ко је на мрежи: 126 гостију и нема пријављених чланова