СОМБОР ОД ПОКРАЈИНЕ ДОБИО 5.771.414 ДИНАРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТВА, ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ЕВРОПСКИХ ПРОЈЕКАТА

 

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић јуче је у Великој сали Скупштине Аутономне покрајине Војводине, уручила 70 уговора којим се додељују бесповратна средства у укупном износу од 98,7 милиона динара, корисницима који су остварили право на финансијску подршку по основу другог овогодишњег јавног конкурса за доделу средстава Покрајинског секретаријата за финансије у 2018. години, за учешће у суфинансирању пројеката који се финансирају из фондова Европске уније.

Град Сомбор је на овај конкурс аплицирао са три пројекта „ПОБОЉШАЊЕ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПУТА ИЗМЕЂУ БАЈЕ И СОМБОРА II – SО-BАЈА 2“, „СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО ЗА ЖЕНЕ У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА – WOMEN TO SAVE“, и „РАЗВОЈ ТУРИЗМА ЗАСНОВАН НА ЛОКАЛНИМ, КУЛТУРНИМ И ПРИРОДНИМ ВРЕДНОСТИМА – CULTOUR“. За ове пројекте из Покрајинског секретаријата за финансије граду Сомбору је одобрено 5.771.414,00 динара.

У име града Сомбора, потписивању уговора је присуствовала градоначелница Душанка Голубовић, која се захвалила Покрајинском секретаријату за финансије јер је овим средствима пружио значајну подршку за реализацију ова три пројекта, која су одобрена у оквиру позива између Србије и Мађарске.

- Најзначајнији пројекат за нас је II фаза пута Сомбор – Баја, који подразумева реконструкцију и проширење пута у дужини од неких 14 километара, што представља велику шансу да једног дана на Бачком Брегу добијемо гранични прелаз за теретни саобраћај. То не би било значајно само за сам град и привреду Сомбора, већ и за читаву Војводину али и Србију. Други пројекат је веома значајан, с обзиром да се бави осетљивом категоријом, а то су жене из руралног подручја којима ћемо кроз пројекат Социјалног предузетништва побољшати социјални и финансијски положај. Трећи пројекат је онај којим је аплицирала месна заједница Светозар Милетић, а тиче се како одржавања туристичких манифестација, тако и ревитализације једне од најстаријих бања која је сада запуштена, објаснила је Душанка Голубовић.

Она је додала да су локалне самоуправе и Покрајина заједнички покрили спектар, пре свега надлежности локалних самоуправа.

- Морам истаћи да је ово прилика коју имају само локалне самоуправе у Војводини, јер одређену помоћ и са других нивоа власти када су у питању Европски пројекти, немају локалне самоуправе у Србији. Због тога смо тако успешни и добри, те се искрено надам да ће АПВ и даље наставити са овом праксом, напоменула је градоначелница Сомбора.

    Ко је на мрежи: 88 гостију и нема пријављених чланова