СОМБОР ДОБИО СРЕДСТВА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ УСЛУЖНОГ ЦЕНТРА

 

Сомбор је један од осам градова који су добили одобрење за реализацију пројекта успостављања јединственог управног места. Министарство државне управе и локалне самоуправе је за ту намену издвојило 52 милиона динара, од чега је Сомбор добио 7.000.000,00 динара. Град ће из буџета суфинансирати пројекат са 10%, односно 700.000,00 динара. Новац је намењен за реконструкцију постојеће сале услужног центра и за обуку запослених, а уговор о додели средстава је испред града Сомбора потписала градоначелница Душанка Голубовић.

Овим пројектом ће се олакшати и поједноставити процедуре за грађане, тако што ће се послови које обавља један или више различитих органа објединити. На једном месту ће странка моћи да обави административне поступке из домена грађанских стања, заштите животне средине, урбанизма и имовинско-правних послова, друштвених делатности, локалног економског развоја, руралног развоја, комунално стамбених послова, саобраћаја и локалне пореске администрације.

Бесповратна средства од Министарства државне управе и локалне самоуправе, поред Сомбора су добили и Лазаревац, Житиште, Шабац, Смедеревска Паланка, Крушевац, Пирот и Бела Паланка.

- Oсновна идеја увођења јединственог управног места је да оно постане мост између грађана и управе и јединствена приступна тачака, рекао је Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Он је истакао да очекује да ће јединствено управно место у тим градовима почети да функционише у првом кварталу 2019. године.

- Циљ је да се јединствено управно место уведе као модел у све општине, али пре тога потребно је да се да се тај систем детаљније тестира у неколико општина, како бисмо видели како све то функционише у пракси, објаснио је Ружић.

Министар је подсетио да једношалтерски систем или јединствено управно место постоји у развијеним земљама, као механизам за пружање брже и квалитетније услуге грађанима.

- Иако су неке општине са таквом оптимизацијом процеса почеле и саме, важно је да уведемо механизам у свакој општини и граду у нашој земљи како грађани, ма где год се сусрели са администрацијом, добили једнак ниво квалитета, љубазности, професионалности, модернизације, нагласио је министар Ружић.

 

    Ко је на мрежи: 96 гостију и нема пријављених чланова