ОД 1. ФЕБРУАРА НОВИ ИЗНОС АКЦИЗА У СРБИЈИ! ПРВО ПОСКУПЉУЈУ ЦИГАРЕТЕ

 

У "Службеном гласнику РС" објављени су усклађени динарски износи акциза са растом потрошачких цена у претходној години, а који ће се примењивати од 1. фебруара ове године. У складу са Законом о акцизама, Влада је објавила нове динарске износе акциза усклађене са растом потрошачких цена у 2018. години, а нови износи односе се на нафтне деривате, алкохолна пића, кафу...

Када је реч о дериватима нафте, усклађени ниво акциза за оловни бензин износи 59,58 динара по литру, а за безоловни 56,04 динара по литру. Акциза на гасна уља је 57,63 динара по литру, за керозин 67,17 динара по килограму, а течни нафтни гас 43,76 динара по килограму.

У категорији алкохолних пића, усклађени износ акциза на ракије од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије са додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа је 132,36 динара по литру. На списку су и ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина (337,29 дин. /лит.), остала јака алкохолна пића (216,68 дин. /лит.), нискоалкохолна пића (22,41 дин. /лит.) као и пиво, за шта акциза износи 25,61 динара по литри.

Акциза за непржену кафу износи 90,09 динара по килограму, за пржену кафу 112,60 динара, док ће љуспице и опне од кафе "вредети" 123,86 динара по кили.

Течности за пуњење електронских цигарета има акцизу од 4,32 динара по милилитру, а цигаре и цигарилоси 23,73 динара по комаду.

Динарски износи акциза на цигарете из увоза и на цигарете произведене у земљи не усклађују се годишњим индексом потрошачких цена у 2018. години.

Одлуком су усклађени износи до којих се умањује плаћена акциза на деривате нафте, биогорива и биотечности за гасна уља која се користе, на пример, као моторно гориво за транспортне сврхе за превоз лица и ствари (48,56 дин./лит.), за грејање, као енергетска горива у производњи електричне и топлотне енергије.

Цигарете скупље за 10 динара!

Због раста акцизе на дуван очекује се да ће од 1. фебруара цигарете појединих произвођача поскупети за десет динара.

Државни намет на дуван већи је за 1,5 динара, како прописује акцизни календар. Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка. То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара, јер с растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност, преносе медији.

У потрошачким организацијама не верују да ће дуванџије већи државни намет преузети на себе, јер, како кажу, нико се не одриче зараде. Према писању медија, од 1. фебруара цигарете компаније "Филип Морис" ће бити за десет динара скупље, бонд ће коштати 250 динара, честерфилд 270, ив 120 коштаће 360 динара, Л&М 260, марлборо ред и голд 340, марлборо тач 300, а парламент 380 динара.

- Повећање државних намета на гориво не значи аутоматски да ће на пумпама за тај износ доћи до поскупљења - каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. То усклађивање је нови трошак нафтних компанија према држави. Толико више ће плаћати држави од 1. фебруара. (Танјуг, Курир)

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова