НЕНАД ЋЕЛИЋ: - "СЕВЕРТРАНС" ЈЕ СПРЕМАН ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ!

 

Ауто-превозно предузеће "Севертранс" из Сомбора једно је од највећих у Војводини, али и у Србији. У возном парку тренутно има 54 аутобуса, од чега су 30 модерније класе, за међумесни и међународни саобраћај, а има и оних високе туристичке категорије.

Предузеће је обновило возни парк, тако да је богатије за десет половних аутобуса из Холандије, а куповином ових аутобуса комплетиран је приградски саобраћај.

Према речима Ненада Ћелића, генералног директора "Севертранса", предузеће у складу са Законом о приватизацији више није у фази реструктурирања, без обзира на то што су задржали неке погодности.

- "Севертранс" је спреман за приватизацију, па смо тако већ средили неопходну документацију и пословне књиге, како би потенцијални купац имао јасну слику о томе шта купује - каже Ћелић.

Он додаје да је за куповину предузећа заинтересовано девет компанија, међу којима и иностране, из делатности превоза путника.

- Министарство привреде донело је одлуку о продаји капитала уз отпис дугова према државним повериоцима, а то је предвиђено законом. Ми смо крајем прошле године били спремни за пријављивање позива, али је сад све у рукама Агенције за приватизацију и Министарства привреде - каже Ћелић, и нада се да ће се предузеће приватизовати у првом кругу јавног позива. У "Севертрансу" истичу да је упркос невољама због претходне лоше приватизације, за потенцијалног купца добро то што је очувано пробирљиво тржиште.

Да подсетимо, у фебруару 2009. Агенција за приватизацију раскинула је уговор са Милетом Јерковићем, који је "Севертранс" купио две године раније, на аукцији за 460 милиона. Од новембра 2010. године предузеће се налази у реструктурирању. Држава у "Севертрансу" има 53 одсто капитала, а преостали део у власништву је бивших и садашњих радника.

У овом предузећу запослено је 200 радника, а годишње превезу око седам милиона путника.

ЛИНИЈЕ

ИЗ Сомбора за Нови Сад и Београд "Севертранс" има 17 полазака. Око 90 одсто линија из Новог Сада до Београда организовано је ауто-путем. Ту су још линије Сомбор - Врњачка Бања, Сокобања, као и линије Београд - Загреб, Нови Град - Теслић, линије за Немачку...

    Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова