БОГИЋЕВИЋЕВИ ЉУДИ И НАКОН СТЕЧАЈА НА ВОДЕЋИМ ФУНКЦИЈАМА У ФАБРИЦИ АКУМУЛАТОРА СОМБОР

 

Продаја Фабрике акумулатора Сомбор (ФАС) у стечају швајцарском предузећу Батагон Интернатионал суштински није донела ништа ново, јер се у структури менаџмента и даље налазе руководиоци из времена када је власник ФАС-а био контроверзни шабачки бизнисмен Мирослав Богићевић, док 800 запослених, по свој прилици уопште неће добити оно што потражују, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (VOICE).

Истраживање VOICE-а показало је да је неколико бивших руководилаца ФАС-а до увођења стечаја маја 2015. године, нови власник поново именовао на највише функције.

То су пре свих једно време генерални директор Горан Шешић, који је смењен током марта ове године, комерцијални директор Томислав Бугарски и технички директор Сергеј Дедић, дугогодишњи веома блиски сарадници Мирослава Богићевића, наводи VOICE.

Бивши радник фабрике акумулатора који је желео да остане анониман рекао је за VOICE да се за Шешића и Бугарског може рећи да су Богићевићеви људи од највећег поверења који су фирму одвели у стечај, а сада се поново појављују као кадрови новог власника који наводно жели да оживи производњу.

ФАС је продат из стечаја тек након шестог покушаја швајцарској фирми Батагон Интернатионал АГ, у власништву држављанина Србије Далибора Матића.

Финансијска форензичарка Мирослава Миленовић изразила је раније сумњу да је до презадужености ФАС-а код банака можда дошло „због политичких мигова“.

- Како и зашто су банке одобравале кредите остаје питање. Питање је и шта је било од колатерала (средстава обезбеђења) и да ли је неко жмурио када је исте одобравао, односно да ли је било политичких мигова да се кредити одобре, казала је Мирослава Миленовић.

- Да ли је реч о улагању које се није исплатило или о класичном испумпавању пара из привредног друштва. То је на тужилаштву да утврди, навела је она.

ФАС је најбоље пословне резултате исказивао у периоду од 2008. до 2012. године, када је у фабрици било ангажовано око 800 радника, а произведени акумулатори углавном су извожени у Русију.

ФАС је отишао у стечај 4. маја 2015. због финансијске блокаде од 36 милиона евра. До тренутка продаје фабрике укупан дуг према повериоцима износио је око 50 милиона евра.

Укупно има око 1.200 поверилаца ФАС-а, а највећи међу њима је Светска банка која потражује 9,61 милијарду динара.

Брокерско-дилерском друштву Медиоланум инвест ФАС је дуговао 1,48 милијарди динара, Комерцијалној банци 4,69 милијарди динара потраживања, а Халл банци 669 милиона.

Новац на име неисплаћених зарада чека више од 800 бивших радника фабрике, а њихова потраживања износе око 400 милиона динара.

Стечајни управник Предраг Љубовић недавно је изјавио да је неизвесно када би могле бити регулисане обавезе Фабрике акумулатора Сомбор према бившим радницима.

- За раднике нисам сигуран да ће добити новац, можда неку симболичну цифру. Они су док је ФАС био у стечају добили девет плата од Фонда солидарности и сада је неопходно да тај новац вратимо фонду, па да видимо да ли ће нешто остати за раднике, рекао је Љубовић за VOICE. (Бета)

    Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова