НЕМАЧКИ ГИГАНТ ОТВАРА ПОГОН У СОМБОРУ

 

Када привредна производња једне средине као што је сомборска, кумулативно у последњих десет месеци забележи пад од 15,8 одсто, а у односу на исти период прошле године од 11,3 одсто, и при томе на евиденцији Националне службе за запошљавање има 7.420 регистрованих који траже посао, вест о отварању било каквог новог погона изазове потпуно разумљиво интересовање јавности. Тако је у последњих неколико дана одавно апатично тржиште радне снаге распламсала информација да се у првом кварталу следеће године, тачније марту 2016. може очекивати почетак рада погона реномираног немачког индустријског гиганта „ЕБМ Папст”, као резултат њихове браунфилд инвестиције у хале овдашњег угледног предузећа „Ремонт Комазец”.

Ово је први индустријски погон који се отвара у Сомбору, након већ поодавно заборављеног отварања фабрике „Калцедонија”. Како је капитал плашљива „зверка”, а компаније са таквим реномеом, какав иде уз „ЕБМ Папст”, исувише озбиљне да би се готово естрадно разбацивале великим речима и обећањима, о инвестицији се може више сазнати тек посредно. Наиме, у овом моменту на деветонедељну обуку у погонима гиганта који има 18 фабрика и готово 15.000 запослених широм Европе и света, може рачунати тек 16-торо, већином младих Сомборки и Сомбораца који ће радити на производњи електромотора. Од потенцијалних кандидата се тражила такозвана фина моторика прстију, те не чуди да су својеврсну предност на тестирању имали потенцијални будући радници женског пола.

- Заиста нисам могла да верујем када су ме позвали из Националне службе за запошљавање на разговор поводом могућности да добијем посао - прича једна од младих Сомборки која је имала ту срећу да одговара захтевима будућег послодавца, а која не жели да открива идентитет. - Знате, увек слушамо како се у Србији добија посао само преко неке везе, политике или захваљујући корупцији. Немам никакве протекције, нико кога познајем се не бави политиком, а новца за корупцију, и да желим у тако нешто да се упустим, немам.- каже саговорница „Дневника”.

Од ње сазнајемо да су разговоре са кандидатима обављали директори словеначке афилијације „ЕБМ Папст”, тачније њихове кћерке фирме „Идриа моторс” чије је седиште у Церкници.

- Још више ме је изненадила реакција неких од девојака и момака који су такође позвани на разговор и тестирање, а који су одбили да оду на обуку не би ли се оспособили за почетак рада, предвиђеног за први дан марта следеће године. При томе се ради о мојим вршњацима који још нису засновали властите породице, дакле немају обавезе такве врсте - разочарана је ставом својих вршњакиња и вршњака ова Сомборка.

Према незваничним информацијама, најновији, у Сомбору жељно очекивани инвеститор, је разматрао још неколико, пре свега војвођанских, градова као своју потенцијалну дестинацију, али је у својеврсној трци са Новим Садом, Суботицом и Бачком Паланком, прошао Сомбор захваљујући предиспозицијама понуђеног простора и професионалности „Ремонт Комазеца”. Од малог почетног броја запослених важнији је податак да у Сомбор долази један од водећих светских произвођача електромотора и вентилатора основан 1963. године у Мулфингену у немачкој савезној покрајини Баден Виртенберг. И сам је својевремено израстао из скромног породичног предузећа са свега 35 запослених, а данас има годишњи промет од преко три милијарде евра. По броју запослених, мали сомборски погон, у наредне две године би требао, како се најављује, да пружи шансу за остварење егзистенције за породице до 200 нових радника.

Док се прва група изабраних младих радника увелико спрема за пут на обуку у погонима „ЕБМ Папст” у Словенији и Немачкој, ужурбано се приводе крају и радови на производној хали у Сомбору, која се налази у Коњовићевој улици. Мада је претходним улагањима самог „Ремонт Комазеца” хала већ била реновирана, додатна улагања су била неопходна како би радни простор будуће фабрике испунио све светске стандарде. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова