РУПЕ У ГРАДСКОМ БУЏЕТУ ЋЕ СЕ КРПИТИ КРЕДИТОМ!

 

Ако се остваре пројекције из недавно усвојене одлуке о градском буџету за 2016. годину, сомборска градска каса ће дефицит од чак 300 милиона динара морати да „закрпи“ кредитним аранжманом са пословним банкама, а према речима најодговорнијег за извршење буџета, градоначелника Саше Тодоровића, овај новац ће се искористити пре свега за пројекте инфраструктурне природе.

- Вероватно ћемо се задужити на рок од 15 година, јер је то реалан рок да без проблема отплаћујемо рате и да уложена средства крену да се враћају, или чак да се у потпуности врате захваљујући пројектима које ћемо изабрати као најсврсисходније - појаснио је овдашњој јавности сомборски градоначелник.

Када је овакав финансијски план усвајан, само два одборника СРС гласала су против, а потпредседник Скупштине града Миодраг Секулић, је током расправе замерио одборницима опозиције да нису поднели ниједан амандман на предлог Одлуке о буџету града. С друге стране, примедбе на предлог буџета најчешће су се односиле на планирање услуга по уговору, путних трошкова и непостојање средства за привлачење инвеститора.

Како било, тек буџет града за 2016. годину чине приходи у износу од 2,6 милијарде динара, док су текући расходи пројектовани на 2,9 милијарде. Буџетски дефицит у износу од 302 милиона динара ће се финансирати из примања остварених од продаје субјеката приватизације и примања на основу дугорочног задуживања код пословне банке за инвестиционе пројекте. Најзначајнији приход у овогодишњем буџету требало би да се обезбеди од пореза на зараде (736 милиона динара), пореза на имовину (460), те трансфера других нивоа власти у износу од 400 милиона динара. Најјача ставка са расходне стране иде на рад Дирекције за изградњу града, која ће за своје пројекте и функционисање утрошити скоро 843 милиона динара. Функционисање локалне самоуправе захтева 426, а комунална област око 200 милиона динара. Месним заједницама у селима и граду припада 102 милиона динара, што је мање у односу на минулу годину. Од тих средстава, десет милиона динара намењено је МЗ Стара Селенча на име исплате изгубљеног судског спора.

Установе културе у Сомбору ће ове године на располагању имати преко 263 милиона динара, док спорту припада 146 милиона, од чега ће СЦ „Соко“ добити 110 милиона динара, што значи да су у односу на прошлу годину за скоро шест милиона динара умањена издвајања за спортске организације и удружења. Одлуком о буџету, ове године су директни корисници постале манифестације Сомборски полумаратон (200.000 динара), Ултрамаратон Сомбор - Баја (100.000 динара), Градови отвореног срца (Сомбор - Осијек - Баја) – 150.000 динара и „Пливање за Богојављенски крст“ у организацији Завичајног удружења Срба „Коријени“ (100.000 динара).

Градска каса за ову годину предвиђа да за основну функционалност система образовања буде издвојено 505 милиона динара или чак 17 милиона динара мање него лане. Апарату социјалне заштите припада 152 милиона, а Дому здравља 20,5 милиона динара, махом за такозване неуговорене плате запослених, које мора да финансира локална самоуправа. Четири милиона мањи буџет имаће Туристичка организација, а део тих средстава биће преусмерен Развојној агенцији града Сомбора, која уместо лањска три, сада на располагању има пуних десет милиона динара. Већи износи у односу на 2015. годину предвиђени су за запошљавање, па ће тако Локални акциони план на располагању имати 29 милиона, док ће пројектима од значаја припасти 20 милиона динара.

Скоро сваки буџет српских локалних самоуправа изгледа да је традиционално оболео од хронично реално неутемељеног оптимизма, па је тако и сомборска градска каса прошле године „промашила“ надања са приходовне стране за чак једну петину, што је и узроковало ребаланс у другој половини године. Најочигледнији пример (пре)амбициозних планова је и овогодишње надање да ће се издавањем државног земљишта у буџет слити 170 милиона, иако је од прошлогодишњих планираних 140 милиона свој пут до касе локалне самоуправе пронашло мање од 20 милиона динара. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 126 гостију и нема пријављених чланова