ТРГОВЦИ КОЧЕ ПОВРАЋАЈ ПДВ-а ЗА БЕБЕ

 

Родитељи све чешће имају проблем како да врате порез (ПДВ) за купљене беби-производе, што је као погодност за породице са нижим примањима уведено пре три године. Пореска управа не прихвата да рефундира порез ако на фискалном рачуну није наведено да је реч о производу намењеном деци.

Читатељка која се јавила редакцији „Потрошача” пожалила се да последњи пут није успела да рефундира новац јер све више трговаца на фискалном рачуну не означава прецизно да је реч о дечјој храни, кашицама или пеленама, због чега је Пореска управа одбила да јој за ту робу врати плаћени износ пореза!

– Рецимо, уместо да производ заведу као „кашица за бебе од ћурећег меса ХИП”, трговци га означе као „ХИП ћуретина”, али за Пореску управу то није довољно јасно и нисам успела да рефундирам новац – објаснила је читатељка из Београда. Она каже да се због „невероватних разлога једна корисна акција превише закомпликовала” и да би и трговци и порезници морали да покажу мало више разумевања. Она апелује на трговце да покушају да помогну родитељима да остваре своје право.

– Ако држава жели заиста да помогне, једино решење било би да се трговци обавежу да на правилан и прихватљив начин за порезнике заводе робу. То не би било тешко јер је мало производа који се сматрају неопходним за подизање деце и који су ослобођени пореза– каже наша саговорница.    
Питали смо и надлежне у Пореској управи да ли су упознати са оваквим случајевима и да ли могу да помогну у решавању тог проблема тако што би сугерисали трговцима да правилно означе производе. Добили смо, међутим, прилично штур и неодређен одговор:

 – Одредбом Закона о фискалним касама прописано је шта фискални исечак треба обавезно да садржи, а то су  назив, количина, јединица мере, цена по јединици мере, ознака пореске стопе и вредност евидентираног промета добара, односно услуга. Приликом контроле евидентирања промета преко фискалних каса предузимамо све мере и активности у оквиру своје надлежности. Између осталог, проверавамо и садржине фискалног исечка. Право на повраћај новца од ПДВ-а, до другог рођендана детета, не могу да остваре све породице које имају бебу, већ само оне са укупним годишњим примањима до 998.000 динара. Према последњим објављеним подацима, ограничен је и износ који може бити враћен на укупно 72.756 динара. У току дететове прве године живота – до 41.574 динара, а у току друге године ( тј. од првог до другог рођендана) тај износ се смањује и износи 31.181 динар. У овој категорији су само неки производи који се сматрају неопходним – адаптирано млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столица за храњење, ауто-седиште и једнократне пелене. Током прошле године било је притужби из Удружења „Родитељ” и портала „Бебац” да су уплате у неким општинама и градовима касниле и по неколико месеци.

Следећи рок у фебруару

Наредни рок за предају захтева за рефундацију ПДВ-а за производе за бебе почиње 1. фебруара и трајаће до 17. фебруара. У првих десет месеци прошле године издато је око 58.000 решења у укупном износу од 332. 273.054  динара. Уз захтев Пореској управи (који се подноси два пута годишње), прилажу се фискални исечци, њихове фотокопије и списак бројева тих фискалних рачуна. Рок за достављање решења је 30 дана, а исплату 15. (Политика)

    Ко је на мрежи: 81 гостију и нема пријављених чланова