СОМБОР СВЕ ИНТЕРЕСАНТНИЈИ СЛОВЕНАЧКИМ ИНВЕСТИТОРИМА

 

Некадашње везе Србије и Словеније полако поново оживљавају. Економија је показала да је далеко флексибилнија од политике, па су и привредници из подалпске чланице ЕУ све чешћи гости у Сомбору, у потрази правог места за пласман слободног капитала.

Тако је недавно Владислав Живановић, до избора нових локалних власти заменик градоначелника у техничком мандату, угостио директора компаније „Силико“ Јанеза Копривеца, који је том приликом потврдио да је ова словеначка фирма одлучила да отвори погон у Сомбору. Словеначки „Силико“ у свом производном програму, осим осталог, има и производњу производа од течног силикона и у Сомбору намеравају да отворе један такав  погон. Ово је био други долазак представника „Силика“ на Запад Бачке, а у међувремену су назначили локације које би одговарале њиховим захтевима за отварање погона.

Реч је пре свега о погонима фирми које су пред ликвидацијом, а уколико се брзо не реши потребна процедура, како је речено на састанку, „Силико“ ће на јесен започети изградњу новог објекта у Сомбору. Уколико све протекне у реду, словеначки инвеститор би у старту запослио 50, а касније још 100 радника, који ће претходно бити обучени за потребе производног програма.

Док се ова иницијатива не оствари, пажњу овдашње јавности је заокупила још једна словеначка фирма, „Идриа моторс“ из Церкнице. Наиме, реномирано сомборско предузеће „Агро плус“, у чијем саставу ради и „Ремонт Комазец“ успело је да понуђеним капацитетима приволи словеначку фирму, која је иначе у претежном власништву светски реномираног немачког гиганта „ЕБМ Папст“, да отвори свој погон за производњу електромотора за мале кућне апарате управо у Сомбору.

Према речима Милоша Комазеца, власника групе „Агро плус“, у доношењу одлуке који од војвођанских градова изабрати као базу за српску афилијацију, представницима „Идриа моторс“ није било безначајан ни податак да су својевремено, у периоду заједничке државе, халу у власништву „Ремонт Комазеца“ градили управо Словенци. Ипак, у конкуренцији Новог Сада, Сремске Митровице, Бачког Петровца и Суботице, победили су, поред југо-ресентимана, ипак резултати и пословна озбиљност самог „Агро плуса“, али и геостратешки положај самог Сомбора и спремност овдашњих незапослених радника да усвоје нова знања и вештине.

Тако се у погонима, у које је српски партнер уложио око 170.000, а словеначки 250.000 евра, већ нашло места за 50 радника, који су прошли и вишенедељну обуку у Церкници. Планови су далеко импресивнији, па се очекује да се већ колико следеће године овом најмлађем привредном колективу у Сомбору придружи још 200 радника, а ускоро ће бити срушена и стара хала за ремонт трактора, на чијем би месту никао погон за израду компоненти за елементе мотора. Приде, у току су преговори „Агро плус“-а са страним инвеститором за организовање производње пластичних делова за електромоторе, посла на којем би било ангажовано још 50 Сомбораца.

У новим погонима словеначке „Идриа моторс“ у „Ремонт Комазецу“, од 50 запослених ради само пет мушкараца. Наиме, због захтева самог производног процеса, пожељна је боља такозвана фина моторика шаке, у чему су жене далеко боље. Није занемарљива ни чињеница да су стартне зараде новозапослених на нивоу градског просека, што и није уобичајено када су страни инвеститори у Србији у питању. (Дневник)

Ко је на мрежи: 116 гостију и нема пријављених чланова