КАКО СЕ ИСКЉУЧИТИ СА ДАЉИНСКОГ СИСТЕМА ГРЕЈАЊА?

 

Корисници даљинског система грејања у Сомбору могу се искључити са система грејања сомборске топлане, али су услови такви да се у једној грејној сезони искључи тек по неколико станова.

- У мојој згради има 36 станова, што значи да је мени за искључење потребна сагласност 35 станара. Један део тих људи није ту, оставио је стан некоме или га издаје. Шта сада ја да радим? Значи не могу. Морам затим платити вештака који долази из Суботице који кошта 10.000 динара. И на крају зависим од њихове добре воље, рекао је Бошко Калинић.

- У мојој згради мислим да нема никога ко се искључио, али ја то подржавам. Зашто, ако неко не може да плаћа нека му дозволи да може да се искључи, казао је Живојин Бељански.

- Не знам да ли су рачуни већи јер се комшија искључио. Плаћам оно што добијем. Сигурно да јесте рачун нешто већи, јер цеви пролазе, али он иако се искључио зато и даље плаћају неких 30 посто, саопштила је Славица Младеновић.

Са даљинског система могу се искључити само потрошачи који немају дуговања за грејање. Потребна је сагласност свих станара и елаборат.

- Елаборат кошта око 8.000 динара и раде га лиценцирани машински инжењери и они на основу мерења одређују колико стан који се искључио узима топлотне енергије од других станова. По сезони буде пет, шет таквих захтева. Нема их пуно, јер треба сакупити потписе свих станара, а мислим да су грађани све више свесни да давањем својих потписа себи повећавају неке трошкове, јер се трошкови грејања тог стана преливају на њих, рекао је Александар Чорак, директор ЈКП "Енергана".

У сомборској Енергани кажу да је проблем и што је начин искључења са даљинског система грејања препуштен локалним самоуправама, па су и услови различити од града до града.

- Боље би било када би постојао један закон и онда би за све важили исти услови искључења којих би се сви морали придржавати, додао је Чорак.

Чак и када се искључе са система даљинског грејања, власници станова морају плаћати део трошкова који су уствари нека врста надокнаде за то што се због њиховог искључења суседни станови морају више грејати. (РТВ)

Ко је на мрежи: 57 гостију и нема пријављених чланова