РАДЊЕ БОРЕЛИЈА У ЗАКУП, РОБА НА ПРОДАЈУ

 

Банкрот је проглашен, радници су на бироу, а нешто више о судбини фабрике у Сомбору, као и радњама Борелија по целој Србији са све опремом и робом у њима, могло би да се зна крајем следеће недеље, након састанка са одбором поверилаца.

- Разговарали смо јуче о Борелију, и договор је да ће Агенција за лиценцирање стечајних управника дати смернице шта даље. Процедура би требало да подразумева процену вредности, потом би ишло расписивање огласа за продају и то би све могло да потраје три до четири месеца - каже за Данас стечајни управник Борелија Павел Северињи.

На састанку са представницима Министарства привреде и АЛСУ није било речи о сукцесији, која је у случају Борелија и највећи проблем јер се већина продавница и даље води као власништво хрватског Борова. Како нам је рекао Северињи, јуче се разговарало само о поступку након банкрота ове фирме.

- Мој предлог јесте и мислим да је то најбоље, да се радње које су у власништву Борова дају у закуп до тренутка када се ти имовински проблеми не реше, а да се роба и опрема који се налазе у радњама и фабрици продају. То је оно што ћемо ми понудити и што би можда било најбоље решење у овом тренутку - напомиње Северињи.

Међутим, пре него што понуди овакво решење, Северињи каже да мора да разговара и са одбором поверилаца и да за то добије и њихову потврду. Састанак са председником одбора, истиче, требало би да се деси већ током наредне седмице.

Од готово 90 радњи колико их је Борели имао пред банкрот у Србији, чак 38 је у власништву сомборске фабрике, баш као и једна производна хала. Они би, на пример, могли да се продају.

- Најбрже је да се распише оглас и све да у закуп, јер претпостављам да би са куповином ишло доста спорије. Само током јучерашњег састанка непрестано ми је звонио телефон, људи су заинтересовани, распитују се. Има и оних који би да купе и да закупе, али наравно постоји процедура која мора да се поштује. Волео бих, и зато је мој предлог и такав, да радње и фабрику купи или закупи неко ко ће наставити да се бави истим послом, да не бисмо робу из целе Србије враћали у Сомбор - истиче за наш лист стечајни управник Павел Северињи.

Борели, наследник хрватског Борова у Србији, банкротирао је прошле недеље, три месеца након што је у тој фабрици која је некада запошљавала више од 500 људи, проглашен стечај. Борели последњих 10 година покушава да пронађе "заједнички језик" са Боровом око имовине, међутим, Србија и Хрватска још увек нису разрешиле питања сукцесије, те је Борели само још једна у низу жртви тог проблема. (Данас)

    Ко је на мрежи: 113 гостију и нема пријављених чланова