НЕМА КУПАЦА ЗА ФАБРИКУ АКУМУЛАТОРА - БИВШИМ РАДНИЦИМА ПО ДЕВЕТ МИНИМАЛАЦА

 

Радници Фабрике акумулатора у Сомбору, који су завршили на Бироу за незапослене, добиће минималац из Фонда солидарности Србије, захваљујући помоћи Удружења бивших радника фабрика у стечају "Солидарност" у Кули.

Већини радника ФАС биће исплаћено девет минималних плата, иако им предузеће дугује 19, без могућности да им остале плате буду измирене, јер је фабрика са дугом од 56 милиона евра банкротирала.

Бивши запослени надају се повратку на посао, ако фабрика буде продата, али потенцијални купци не желе да се јаве на оглас зато што, како тврде радници, знају да фирму, која је закупила погоне и одбија да се исели, иако је истекао најам, држи досадашњи власник ФАС, Мирослав Богићевић.

- Уговоре за исплату минималаца добила су 473 радника. Њима ће за девет месеци пре одласка фабрике у стечај бити исплаћено по 188.760 динара и биће им за тај период повезан стаж, укључујући и бенефицирани - нагласио је Данило Обрадовић, председник удружења "Солидарност".

Стеван Војкић, бивши председник Самосталног синдиката ФАС-а и представник радника у Одбору и Скупштини поверилаца, наводи да је у мају 2015. године, кад је фабрика отишла у стечај, без посла остало 417 радника. Неки су непосредно пре тога напустили предузеће. Стотинак радника је прошле године радило у "Вискол групи", из Ветерника, која је као закупац обновила производњу. Сад ради око 150 у фирми "Дем Хелас", чији су власници један Грк и један Шапчанин, који је, како истичу бивши радници, био шеф ресторана у Богићевићевом концерну "Фармакоп МБ".

- Фирми "Дем Хелас", којој је бивши стечајни управник уступио фабрику без сагласности Одбора поверилаца, истекао је закуп у септембру, а пре тога је тужена, јер није плаћала ни кирију, струју (дуг преко 40 милиона динара), ни комуналије, али је до данас остала у погонима ФАС-а захваљујући жалби Апелационом суду на одлуку о исељењу у року од 15 дана и касним заказивањем рочишта - предочава Војкић.

Предраг Љубовић, трећи стечајни управник у ФАС, саопштио је да је 15. децембра пропао и други покушај продаје чувеног сомборског бренда акумулатора "блек хорс".

- Фабрика, чија је вредност процењена на 25 милиона евра, на јавном надметању у октобру нуђена је по почетној цени од 12,5 милиона евра, али није било заинтересованих. Нико се није досад јавио ни на оглас за продају непосредном погодбом, који остаје отворен, па ко хоће да је купи, може доћи да разговара - поручује Љубовић.

ХИЉАДУ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА?

За учешће у непосредној погодби плаћа се депозит од пет милиона евра. Тај износ је прихватљив за потенцијалне купце, за разлику од почетне цене у јавном надметању.

- Они, међутим, не желе да купе ФАС са закупцем који има подршку локалне самоуправе, уз образложење да је боље да 150 људи ради, него да фирма буде закључана. Заборавља се да је на улици 300 људи, који желе поново да дођу у фабрику да раде, за шта постоје реалне шансе, јер неки од озбиљних купаца најављују да би за годину-две запослили, чак, 1.000 радника - наглашава Војкић. (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 106 гостију и нема пријављених чланова