УСВОЈЕН ГРАДСКИ БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

 

Да ли због атмосфере скорих празника или због недавне измене пословника о раду Скупштине града, који је знатно ограничио могућност опструкције од стране опозиције, тек одборници су последњу овогодишњу седницу и поред изузетно обимног дневног реда, одржали неуобичајено брзо и у далеко мирнијим тоновима, него на досадашњим сесијама у овом сазиву. Тако је као прва и уједно најважнија тачка дневног реда, усвајање градског буџета за 2017. годину завршена за непуни сат, што је готово преседан.

Ако се остваре планиране пројекције варошке касе, сомборски буџет би по разним основама следеће године требао да приходује 2,67 милијарде динара, чему би требало додати и 199 милиона динара индиректних буџетских корисника, па се овдашње власти надају да ће се остварити план по коме би бруто приход следеће године требао да износи 2,87 милијарди. У име предлагача Сава Дојић, члан Градског већа задужен за финансије и привреду је оценио да ће варошка каса следеће године и поред мера штедње ипак имати епитет развојне, поткрепљујући то чињеницом да је за финансирање и суфинансирање пројеката опредељено око 158 милиона динара.

Са овим се није сложила опозиција, по обичају предвођена као најгласнијим полемичарем Синишом Лазићем (ДС), који је извршној власти пребацио пре свега податак да је за суфинансирање пројеката са вишим нивоима власти, али и разним домаћим и иностраним фондовима, предвиђено свега 10 милиона динара. Представници опозиције су током дискусије истицали неприхватљивост појаве да ће готово сва јавна предузећа у власништву града следеће године добијати субвенције из градског буџета, за шта је по њиховој рачуници предвиђено укупно 70 милиона динара, али су и инсистирали да је пројекција буџета потпуно нереална и да се у следећој фискалној години већ сада може очекивати неколико ребаланса. Ниво критике опозиције је ипак био надмашен оптимизмом и похвалама одборника владајуће коалиције предвођене Српском напредном странком, па је предложени буџет прихваћен већином гласова.

Локални парламент је усвојио предложене планове пословања свих јавних предузећа и установа у којима ингеренције има локална самоуправа, а усвојено је и неколико измена олука о таксама и организацији рада у локалној администрацији и јавним предузећима. Наиме, након недавног гашења Развојне агенције и Дирекције за изградњу града Сомбора, као и ЈП „Урбанизам“, надлежности и обавезе ових предузећа, као и њихове раднике преузела је Градска управа и ЈП „Пословни простор“, због чега су мењани и важећи акти. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 60 гостију и нема пријављених чланова