НАЈНИЖА ПЛАТА У НОВОЈ СОМБОРСКОЈ ФАБРИЦИ, МИНИМАЛАЦ ПЛУС 20%

 

У понедељак, 9. јануара Влада Србије је у континуираном пројекту привлачења страних инвеститора доделом субвенција за отварање нових погона, између осталих, потписала уговор и са Pretty Group, захваљујући којем би управо у Сомбору требао да буде отворен погон ове фирме из Бангладеша у коме би посао могло наћи око 1.100 тренутно незапослених Сомборки и Сомбораца.

Мада је ово несумњиво добра вест за незапослена лица, којих у Сомбору има преко 7.000 на евиденцији овдашње филијале Националне службе за запошљавање, својевремено писмо намера, тада само потенцијалног, а сада готово сасвим извесног инвеститора са централом у Даки наишло је и на опречне гласове, пре свега због земље порекла, познате по јефтиној радној снази и тиме узрокованим ниским трошковима производње. Да би се врло лако могло испоставити да се ради о нереалном страховању, узрокованом искључиво предрасудама, могао би да потврди и сам документ о додели субвенције, потписан од стране инвеститора и Владе Србије.

- Уговор садржи одређене параметре, па је један од њих и онај да зарада не може бити мања од минималне зараде у Србији, увећана за 20 процената, каже за „Дневник“ Давор Бречић, овлашћено лице Pretty Group за Србију.

- Заиста ми је жао ако неко гаји предрасуде само због земље из које долази фирма коју репрезентујем, али не могу а да не приметим да у нашој земљи постоје и погони западноевропских фирми у којима се радницима не исплаћује ни минимална зарада, док је наш уговор који смо склопили са државом, недвосмислен у погледу минималних примања које ће остваривати радници, каже Бречић, који додаје да ће пословни резултати диктирати и повећање радничких плата у њиховом сомборском погону.

Ипак, без обзира на својевремена и актуелна јавна спорења, насушна потреба за новим радним местима занемоћале сомборске привреде је однела превагу, па је још летос формирана и комисија која је требала да изради елаборат оправданости и исплативости намере локалне самоуправе да без накнаде и директном погодбом са овим инвеститором, определи 14 хектара грађевинског земљишта у блоковима 102 и 103 Индустријске зоне и тиме мотивише долазак овог инвеститора. Како кажу у „Pretty Group“, њихови захтеви у односу на летошње су донекле измењени, па је сада интензивирана потрага за три хектара опремљеног грађевинског земљишта у Сомбору на којима би била саграђена нова хала, док би производња могла да крене већ колико у априлу, пошто се разматрају две-три понуде о закупу, а касније и куповини постојећег пословног простора, односно наменских хала.

У цео пројекат привлачења инвеститора држава се укључила још јесенас, па је у октобру прошле године Савет за економски развој Владе Србије препоручио највишем органу извршне власти у земљи да се субвенционише сомборски пројекат у који би сама  Pretty Group, инвестирала 14,3 милиона евра, са државним подстицајима у висини од 3,4 милиона евра који би омогућили гринфилд и браунфилд инвестицију једног од највећих произвођача текстила у том делу Азије, чија је основна намера да у својим бачким погонима уз кориштење најмодернијих технологије за плетени текстил остварује годишњи промет од око 26 милиона евра вредних роба, намењених готово искључиво европском тржишту.

Последња препрека, захтев инвеститора да послује искључиво у оквиру бесцаринске индустријске зоне, која иначе у Сомбору не постоји, а што би омогућило бесцарински увоз репроматеријала за производњу намењену трећим тржиштима, уклоњена је свега неколико дана пре нове године. Наиме, како се не би дуго чекало на неизвестан процес формирања нове бесцаринске зоне у самом Сомбору, овдашња локална самоуправа је пошла стопама Оџака и потписивањем уговора са колегама у Апатину приступила тамошњој, постојећој и функционалној слободној зони у чијем оквиру већ послује и погон апатинске афилијације италијанске „Калцедоније“. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова