КОМПАНИЈА "БИМАЛ" ПЛАНИРА ДА КУПИ ФАБРИКУ УЉА "СУНЦЕ" ИЗ СОМБОРА

 

Компанија "Бимал" из Брчког намерава да купи фабрику уља "Сунце" из Сомбора, а по информацијама портала Агросмарт, преговори двеју уљара су при крају, док коначан уговор о куповини још није потписан.

Како се наводи, компанија "Бимал" већ неко време користи погоне за прераду уљарица у Сомбору, а намера је да постане и власник те фабрике.

Босанска компанија "Бимал" је приватизована 2002. године, а већински власник је аустријска фирма "Сид оил", која је у њу уложила више од 100 милиона конвертибилних марака.

У Пословном систему "Инвеј" за портал Агросмарт је речено да је "Сунце" и даље у њиховом власништву, а да је "Бимал" партнер у комерцијалном послу.

"Јесмо партнери, али наше је легитимно право да улазимо у партнерске односе у којима једна компанија даје сировину, а друга своје погоне за производњу", казали су у "Инвеју".

По сазнањима Агросмарта, на званичној презентацији "Инвеја" уљара "Сунце" више не стоји међу чланицама тог Пословног система, за разлику од врбашког "Витала" који је и даље наведен као члан.

О продаји сомборске уљаре већ дуго се спекулише, а пре "Бимала" у њој је уљарице прерађивала новобечејска компанија "Житопрерада".

"Сунце" је пре десет година од компаније "Делта" Мирослава Мишковића, купио Предраг Ранковић-Пецони, и од тада је фабрика имала неколико успона и падова.

Један од начина решавања проблема у пословању био је издавање уљаре у закуп, а "Инвеј" има праксу да другим уљарама уступа и прерађивачке капацитете у врбаском "Виталу".

"Бималово" уље може се наћи на тржишту региона, Европске уније, а представници компаније изјављивали су да се у последњих неколико година бележи све већи извоз у Турску и земље Блиског истока, те да су производи стигли и до Кине и Малезије, наводи Агросмарт. (Бета)

    Ко је на мрежи: 75 гостију и нема пријављених чланова