НЕМЦИ У ИГРИ, "ДАРФУР" ОДУСТАО ОД "БОРЕЛИЈА"

 

Одбор поверилаца Фабрике обуће „Борели” у стечају у Сомбору ове седмице треба да одлучи ко ће бити нови закупац погона фабрике. Како сазнајемо, на оглас се јавио немачки произвођач обуће који је својевремено пословно сарађивао с „Борелијем”. Друге понуде нису стигле на адресу Агенције за лиценцирање стечајних управника, која је објавила конкурс за закуп погона фабрике док се не стекну услови да се „Борели” у стечају прода. Један од услова је био, подсећамо, да закупац организује производњу и запосли најмање 50 некадашњих радника „Борелија”.

Оглас о закупу је затворен 12. октобра и извесно је да се некадашњи закупац, београдско предузеће „Дарфур”, није јавио на конкурс да поново организује производњу обуће. Власник и директор „Дарфура” Драган Перовић потврдио је за „Дневник” да није конкурисао већ да има друге планове, али да су они опет везани за „Борели”.

– Разговарао сам о поновном закупу, али не овде, већ у Хрватској – казао је кратко Перовић, не откривајући с киме је о томе причао и шта.

Он је тако за кратко време одустао од планова изнетих пре десетак дана, када је тврдио да ће се јавити на оглас, да планира да повећа обим производње и да намерава да купи сомборски „Борели” када за то дође време, о чему смо писали.   

Наш саговорник из „Борелија” каже да „Дарфур” није измирио обавезе према радницима премда је према закључцима са Социјално-економског савета Сомбора требало да до 10. октобра исплати плату и по за око 115  радника – за август и половину зараде за септембар – и уплати здравствено и пензијско осигурање од 15. маја, када је покренуо производњу у „Борелију”, па до 14. септембра, када је у фабрици стала производња на иницијативу запослених после сазнања да тога дана неће примити плату.

Извор нам каже да радници неће да раде за „Дарфур” док тај послодавац не исплати дуговања.

– Били смо позвани у синдикат на састанак с представницима „Дарфура”, али је дошло свега 30 радника, од којих ниједан није пристао да се врати у фабрику док не добије заосталу плату и по и док му се не уплате доприноси. Људи су измрцварени због свега што се дешвало у протеклом периоду у фабрици и неће више да раде слушајући празне приче – каже наш саговорник, и додаје да се „Дарфур” показао као друштвено неодговоран предузетник после добијена 3,6 милиона динара од Града Сомбора ради запољшавања 20 радника.

Сомборски „Борели” је правни наследник вуковарског „Борелија” у Хрватској, који је завршио у банкроту.

У Србији „Борели” има око 90 продавница, а од 1997. у Сомбору је почела и производња и продаја обуће. Било је више покушаја да се фабрика прода, а међу купцима су се спомињали и италијански произвођачи обуће. Међутим, две државе нису потписале уговор о сукцесији па у фабрици још није завршена власничка трансформација.

По речима нашег извора, у фабрици се може организовати прозводња јер од шест линија четири производне траке су у функцији, па се може заокружити циклус производње, кројити, шити и радити конфекција обуће. Фабрици требају инвестиције, али не велике. Некада је „Борели” имао  900 радника и свакодневно је радило шест производних линија.

Имовина „Борелија” је два пута процењивана. Први пут то је учињено још у време када је министар привреде и приватизације био Предраг Бубало (2005), када је процењено да фабрика вреди око 32 милиона евра, а други пут процена каже да капитал фабрике вреди око 24 милиона евра.

Дугови фабрике су око 1,6 милијарде динара па је стечај у фабрици уведен половином маја 2016. (Извор: Dnevnik.rs)

    Ко је на мрежи: 91 гостију и нема пријављених чланова