КВАДРАТ НОВИХ СТАНОВА У СОМБОРУ ОД 600 ДО 660 ЕВРА, КУПАЦА ИМА

 

Станоградња у Сомбору у пуном је замаху и тренутно се у ширем центру града завршава неколико вишеспратница, па ако је судити по томе, кризе на тржишту некретнина у Сомбору нема. Инвеститори кажу да сваки нови стан или локал пре или касније нађе свог купца. Нешто се прода још у изградњи, а остатак када се зграда стави под кров и заврши.

- Цена нових станова је од 600 до 660 евра и има купаца. Траже се највише станови до 40 квадрата и они преко 60 квадрата. Највише се купује на кредит, а и банке сада дају нешто повољније услове тако да се купци лакше одлучују за кредите. Очекујем да ће цена нових станова по квадрату ићи нешто горе и достићи ће око 700 евра, каже један од инвеститора.

И док се нови станови продају, они који се баве прометом некретнина кажу да продаја старих станова иде теже, иако је њихова цена неколико стотина евра по квадрату нижа од цена нових станова.

- Нови станови су од 550 до 650 евра, а половни станови су од 350 до 420 евра по квадрату. Цена зависи од квадратуре, спратности и стања у коме је стан. Лакше се продају мањи станови, од гарсоњера до једно и по собних станова, што је и разумљиво, јер су ти станови због мање квадрауре и јефтинији. У 80 посто случајева продаја је путем стамбених кредита, каже Ината Лалић, агент за продају некретнина.

Рада Лалић у послу са некретнинама има вишегодишње искуство и каже да је промет некретнина опао, а нарочито се то види код продаје кућа, које се и иначе купују мање од станова.

- Промет кућа у Сомбору драстично је опао, а колико брзо ће се нека кућа продати зависи не само од цене већ и локације и матријала од кога је кућа грађена. Понуда је велика, али продаја је слаба. Цена кућа је од 30.000 па до 100.000 евра, па се куће и када се продају плаћају углавном на кредит. Нема чак више ни наших људи који раде у иностранству, а новац улажу у куповину кућа у свом родном месту. Чак имамо обрнуте ситуације, да и они коју су раније купили некретнине, те исте некретнине сада покушавају да продају, каже Рада Лалић, агент за продају некретнина.

Слабо се продају и куће на селима. Оне које коштају неколико хиљада евра пратично нису за становање, а добра кућа на селу не може бити јефтинија од 10.000 евра, али ипак купаца за такве куће је мало. (РТВ)

    Ко је на мрежи: 94 гостију и нема пријављених чланова