ПРОДАТИ "БЕТОЊЕРКА" И "ПЛАВИ ТОЧАК"

 

Годинама уназад у правој економској агонији, сомборска некадашња друштвена предузећа „Бетоњерка“ и ресторан „Плави точак“ као део још једног „стечајца“, овдашњег ДП „Север трговина и угоститељство“, у последњих неколико дана су најзад добили нове власнике. Занимљиво је да су, као најбољи понуђачи, оба нова власника из света грађевинарства.

Тако је у ресорном Министарству привреде потписан уговор са „C&LC Group“ о продаји 75 одсто укупног капитала „Бетоњерке“, фирме за производњу и монтажу префабрикованих бетонских елемената (стубови, трафостанице, бетонска галантерија...). Својевремено, тачније 1962. године, „Бетоњерка” је настала у оквиру „Електровојводине“. Нови газда ће своју аквизицију платити чак 542.000 евра.

Продајом ресторана, као дела имовине која је за рачун предузећа „Север трговина и угоститељство“ у стечају обезбедила 7,4 милиона динара, моћи ће се намирити тек мали део дугова утврђених у стечајном постпуку. Наиме, према у судском поступку признатим потраживањима некадашња ћерка фирма „Севертранса“, који економски унакажен, накнадно поништеном приватизацијом „краља ораница и друмова“ Милета Јерковића, такође одавно посрће под нагомиланим дуговима и последицама нерешеног статуса, дугује повериоцима десетоструко већи износ, односно око 80 милиона динара.

Друштво са ограниченом одговорношћу, „C&CL Group” се по подацима Агенције за привредне регистре бави изградњом путева и ауто-путева, транспортом растреситих материјала, транспортом специјалних терета, земљаним радовима, изградњом саобраћајница, рашчишћавањем и рушењем објеката као и транспортом путника. Ово предузеће је било подизвођач радова на Коридору 11, тачније на изградњи деонице аутопута од Лајковца до Љига која је укупно коштала више од 75 милиона евра, а житељима српске престонице је позната и по томе што им пружа услуге јавног превоза у оквиру тамошњег комбинованог система ГСП-а.

Својевремено познат као место доброг провода и гурманског уживања, новог власника је добио и ресторан „Плави точак“ у сомборској Читаоничкој улици. Ресторан, део имовине „Север трговине и угоститељства“, као ћерке-фирме некада једног од највећих српских ауто-превозника, сомборског „Севертранса“ је до недавно радио. Отваран је само повремено, искључиво захваљујући закупцу, пошто се у стечају нашао још 2011. године. Сада га је за нешто више од 62.000 евра купио „Екстра-ауто транспорт“ из Врбаса, д.о.о које се такође бави свим врстама превоза, али и пословима у нискоградњи.(Дневник)

    Ко је на мрежи: 64 гостију и нема пријављених чланова