ЖЕЛЕЗНИЦА У СОМБОРУ НА СЛЕПОМ КОЛОСЕКУ! КОРОВ И РУИНИРАНИ ОБЈЕКТИ ДОЧЕКУЈУ ПУТНИКЕ (ФОТО)

 

Сајт еКапија пише да су Железнице Србије расписале јавни позив за фер процену тржишне вредности некретнина у власништву ове компаније, на дан 31. децембар 2016. На списку имовине, чија се процена вредности тражи, налази се укупно 286 непокретности. У питању су локали, магацини, продавнице, објекти управних зграда, хотели, објекти гаража Железнице итд, у више градова широм Србије - у Београду, Нишу, Лесковцу, Бору, Зајечару, Бањи Ковиљачи, Врањској Бањи, Сремској Митровици, Руми, Краљеву, Лапову, Врњачкој Бањи, Новом Саду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Чачку... Понуде је могуће доставити најкасније до 19. јула ове године, а одлука о додели уговора биће донета до краја јула.

Ова информација била је повод да екипа портала СомборЊуз направи једну шетњу до сомборске железничке станице и на лицу места се увери у каквом су стању објекти који је окружују. Већ на самом почетку, чим смо прошли тениске терене "ЖАК" дочекала нас је руинирана зграда бившег угоститељског објекта "Кестење", власништво "Железница Србије".

Исписани зидови, кров у лошем стању, разбијени прозори разваљена врата, ђубре и непријатан мирис унутар објекта показују да годинама нико не води рачуна о овом, својевремено главном месту за излазак Сомбораца и гостију са стране.

Наспрам улаза у некадашње "Кестење" стоји остатак споменика Иве Лоле Рибара од којег је остао само доњи део, где се једва назире име овог народног хероја, делом због тога што је избледео, делом зато што су "навијачи" два највећа спортска друштва у Србији по њему исписали исписали иницијале клубова које подржавају. Споменик је већ дуже време "обезглављен", јер је горњи део на којем је био лик Иве Лоле Рибара, најблаже речено скинут.

Зуб времена је узео данак и на објектима у којима су се некада налазиле продавнице, занатске радње, пошта и друго, а једина зграда крај сомборске железничке станице која се још увек одржава и изгледа пристојно је објекат Дома здравља.

Већ на први поглед види се да је и сама зграда железничке станице у Сомбору зрела за озбиљну реконструкцију! Поједини делови фасаде су отпали а неки су исписани, кров је у лошем стању а ни унутрашњост објекта није репрезентативна.

Табле на вратима просторија у склопу зграде на којима стоје натписи железничких служби, канцеларија полицијске испоставе и велики број колосека сведоче о томе да је Сомбор некада био важно место на мапи када је у питању железнички саобраћај.

Добар део тога је сада углавном празно и препуштено зубу времена, јер је број раника на железници у нашем граду сведен на минимум па не постоји потреба за толиким бројем просторија.

Некадашњи симбол железничке станице у Сомбору и туристичка атракција, стара парна локомотива постављена испред саме путничке зграде зарасла је у коров. "Парњача" која је до недавно била омиљено и готово незаобилазно место за сликање тек венчаних младенаца, окружена је зеленилом које је толико нарасло, да се ограмна локомотива из даљине готово и не види.

 

Када се приђе ближе, са појединих места где је коров нижи види се предњи део овог симбола и својеврсног споменика железнице у нашем граду, којем је неопходно фарбање како би засијао пуним сјајем.

Ови запуштени објекти су прво што виде људи који возом дођу у Сомбор, а суморну слику овог дела града употпуњује зграда бишег индустријског гиганта "Бане Секулића" која је у непосредној близини железничке станице и делује изузетно сабласно. Некадашњи водоторањ је у толико лошем стању да представља опасност по људе који живе у оближњим зградама.

Јасно је да предузеће "Железнице Србије" као један од највећих губиташа у земљи нема средстава да реновира објекте који су у њиховом власништву, али једно од решења може бити да се исти дају на коришћење инвестиорима, који би их на име вишегодишњег закупа реновирали. У сваком случају, док се не нађе неко решење за санацију руинираних објеката у Карађорђевом парку, може барем да се уклони растиње и коров око чувене локомотиве и да се поставе нове клупе уместо старих које су већином поломљене, то бар не кошта много...

    Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова