Политика

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ СОМБОР: ЗА ЈЕДИНСТВО ОПОЗИЦИЈЕ, ВРАТА ОТВОРЕНА СВИМА

У нашу редакцију стигло је саопштење Савеза за Србију Сомбор које преносимо у целости:

- „Савез за Србију-Сомбор“ одржао је протеклих недеља неколико састанака, на којима је главна тема била подршка протестима у нашем граду. Њима су присуствовали и представници још неких покрета и удружења који схватају и разумеју јасну поруку грађана са улица који желе да корачамо заједно. Протести улазе у фазу у којој ће бити неопходно одредити прецизан пут који ће водити ка промени система и успостављању демократије. Они су уздрмали и пореметили монолитност режима. То је више него јасна порука свима када је реч о неопходности заједништва и о томе којим би путем требало корачати у будућност. „Савез за Србију-Сомбор“ свом снагом подржава протесте, иако нисмо организатори. Није неопходно да смо на челу колоне, битно је да смо ту сваке суботе. Стално подсећање на захтеве и служи да неки кажу како никад није било довољно добро. Свакако је за похвалу што по први пут имамо јединство младих, грађанских организација и партија опозиције. Сведоци смо још једног маркетиншког експеримента којим ће режим Александра Вучића покушати да релативизује грађанске протесте и охрабри своје следбенике покретањем кампање “Будућност Србије“, користећи све расположиве државне ресурсе, буџет свих грађана, све приватне и државне медије и запослене у јавном сектору, стој и у саопштењу Савеза за Србију Сомбор.

УЧЕСНИЦИ ПРОТЕСТА У СОМБОРУ ПОЗВАЛИ ГРАЂАНЕ ДА СВОМ ГРАДУ УПУТЕ НАЈИСКРЕНИЈЕ ЖЕЉЕ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

У Сомбору је вечерас одржан четврти по реду протест "Један од пет милиона", а незадовољни грађани су се као и до сада, окупили на Тргу Светог Тројства како би протестном шетњом до зграде "Жупаније" исказали своје неслагање са актуелном политиком, како на локалном тако и на републичком нивоу.

Чланица Групе грађана "Шамар", Марија Ћелић је на вечерашњем протесту одржала говор у којем је позвала организаторе да наредно, пето протестно окупљање "1 од 5 милиона" у Сомбору, које ће бити одржано у суботу 16. фебруара од 18 часова буде посвећено јубилеју – 270 година слободног краљевског града. Она је позвала окупљене да за наредну суботу припреме честитку у којој ће свом граду упутити најискреније жеље. Како је рекла, биће обезбеђена кутија за пријем честитки и потом ће са „листом жеља“ грађана Сомбора бити упознато и обавештено руководство града.

Говор Марије Ћелић преносимо у целости:

Добро вече, грађанке и грађани Сомбора, храбри и слободни!

Ја сам Марија, ја сам Ана, ја сам мајка, радница (наравно не у својој струци), студенткиња и боркиња. Нисам организаторка протеста, овде сам испред групе грађана „Шамар“, која активно учествује у њима.

Мени је режим Александра Вучића довео у питање егзистенцију, слободу, али не и критичко мишљење. Проф. Миодраг Зец је рекао да је „једноставније викати „Живео!“, него читати Имануела Канта“...а ја много волим Кантову реченицу: „Две ствари ме највише задивљују – звездано небо нада мном и морални закон у мени„.

Хвала вам што сте вечерас дошли, упркос бројним притисцима и страховима којима сте, сасвим сигурно, изложени. Сомбор је мали град, и подржати ове протесте, значи обелоданити, јавно изразити, неслагање са тренутним режимом и стањем у овој земљи. Није лако бити данас у овој протестној шетњи! Посебно не у малом граду!

Али, не осуђујмо оне који немају довољно храбрости да су данас са нама, овде, овим циљем. Људи страхују! За своје послове, за каријере, пословне прилике. Ми смо друштво које је преплављено страхом. СОЛИДАРНОСТ је кључ за ове протесте! Подржати свакога ко је уплашен! Охрабрити га! То је наш задатак – стати једни иза других, чак и ако смо различитих ставова, карактера, идеја, визија. Имамо виши циљ! Промену система! Праведније, уређеније, људскије друштво.

Зато пред вас стављам један задатак. Хајде да градској власти дамо лекцију из демократије и напишемо јој шта нам се код ње не свиђа, шта јој замерамо и шта би требала да промени како би нам ефикасније служила.

Наредно, пето протестно окупљање "1 од 5 милиона" је у суботу 16. фебруара у 18 часова. Посветимо га јубилеју – 270 година слободног краљевског града.

Молим вас да за суботу припремите честитку у којој ћете свом граду упутити најискреније жеље. Биће обезбеђена кутија за пријем честитки и потом ће се „листа жеља“ грађана Сомбора упознати и обавестити руководство града.

Скупо смо платили тадашњу слободу, не смемо је данас, 270 година касније у бесцење распродавати!!!!

Молим вас да се уздржите од говора мржње, осуђивања и пљувања – управо такав говор нас је и натерао на шетњу широм градова Србије. Будимо достојанствени ! Будимо ново лице Србије – МУДРО, РАЗУМНО, ДАЛЕКОВИДО , ДОБРОНАМЕРНО!

Како је наведено на Фејсбук страници Групе грађана "Шамар", њихови чланови нису у организационом одбору протеста "1 од 5 милиона" који се одвијају у Сомбору, али "Шамар" ставља све своје капацитете у функцију подршке овим протестима, и охрабривању грађана да узму учешће у њима.

Претходних дана се на појавио и промотивни спот за протесте "1 од 5 милиона" у Сомбору који можете погледати ОВДЕ. (Фото: Фејсбук/ Група грађана "Шамар")

У СОМБОРУ И АПАТИНУ ОДРЖАНИ ПРОТЕСТИ "1 од 5 милиона"

Трећу суботу заредом, незадовољни грађани Сомбора окупили су се на Тргу Светог Тројства, на протесту Један од пет милиона. У Апатину је јуче по први пут одржана протестна шетња под називом "1 од 5 милиона".

Опширније...

РАЗБИЈЕН ИЗЛОГ СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ У СОМБОРУ, ПРИВЕДЕНА ДВА МЛАДИЋА

Просторије Српске напредне странке у Сомбору, у понедељак су освануле са разбијеним излогом.

Сомборска полиција ухапсила је двојицу младића - Н.М (20) и Н.А. (18) из Сомбора, осумњичених су, да су у ноћи између недеље на понедељка, разбили излог централе СНС у Улици краља Петра Првог, у Сомбору, познатијој као Главна улица.

Како смо сазнали, тинејџери су приведини Прекршајном судији у Сомбору који им је изрекао казну.

- Овај срамни и кукавички чин, напад је не само на Српску напредну странку и председника Александра Вучића, већ и на све грађане који великом већином из избора у изборе дају све већу подршку Српској напредној странци, саопштио је Градски одбор Српске напредне странке Сомбор.

- Молимо све који имају другачије политичке ставове, да своје идеје и дела ставе транспарентно пред грађане, као што то чини СНС, а не да овако кукавички и срамно руже просторије највеће и најјаче странке, наводи се у саопштењу СНС-а.

Градски одбор Српске напредне странке у Сомбору додаје да ова партија неће одустати од борбе за уређенију и модернију Србију,као и то да никакви дивљачки напади неће спречити СНС на путу стварања још снажније, успешније и напредније државе, стоји у саопштењу сомборског СНС-а. (Вечерње новости)

ЛСВ ОСУДИЛА ПРЕШКРАБАН МАЂАРСКИ НАЗИВ НА УЛАЗУ У СЕЛО АЛЕКСА ШАНТИЋ

Градски одбор Лиге социјалдемократа Војводине је издао саопштење у којем осуђује Прешкрабан мађарски назив на улазу у село Алекса Шантић. Саопштење преносимо у целости: У тренуцима када су све републичке и покрајинске институције укључене у обележавање 100 година од присаједињења Војводине Србији, табле на уласку у војвођанска насеља исписана на мађарском језику уништавају се спрејом. На улазу и излазу из Алекса Шантића, села на северу Бачке које припада граду Сомбору, претходних дана су табле ишаране црним лаком, на делу који је исписан на мађарском језику и означава име села „Sári“. Ово место се звало и Шари, Шарипуста, Бабапуста, што су били салаши у непосредној близини данашњег села. Нешто касније је одлуком становника изабрано име Алекса Шантић у периоду 1923/1924. године. Према попису из 2011. године, у Алекса Шантићу живи бројна мађарска заједница. Лига социјалдемократа Војводине најоштрије осуђује овај скандалозан чин којим се покушава избрисати чињеница да у Војводини живе припадници различитих националних заједница, због чега је важно да се подржава њихово право на употребу језика и писма којим се служе. Војводина припада свим њеним грађанима, без обзира на национално, верско или било које друго опредељење, стоји у саопштењу Градског одбора Лиге социјалдемократа Војводине.

ФОРМИРАН „САВЕЗ ЗА СРБИЈУ-СОМБОР“

Градске организације Удружених синдиката Србије „Слога“,  Народна странка, Српски покрет „Двери“ и Демократска странка, одржале су претходног викенда конститутивну седницу локалног огранка „Савеза за Србију“ (СЗС), чиме је озваничен почетак рада „Савеза за Србију-Сомбор“. У нашу редакцију стигло је саопстење за јавност Савеза за Србију-Сомбор које преносимо у целости:

Опширније...

УВИД, УПИС, БРИСАЊЕ И ДРУГЕ ИЗМЕНЕ У ДЕЛУ ПОСЕБНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА НАЦИОНАЛНE МАЊИНE, ГРАЂАНИ МОГУ ИЗВРШИТИ И У СВОЈИМ СЕЛИМА

Увид, упис, брисање, измене, допуне и исправке у делу посебног бирачког списка националне мањине, грађани насељених места могу извршити и у својим селима од 3. септембра до 19. октобра 2018. године. Одељење за општу управу Градске управе града Сомбора, у договору са Министарством државне управе и локалне самоуправе, обавештава грађане да се увид, упис и друге исправке могу извршити у канцеларијама Градске управе у сомборским селима (бивше просторије месних канцеларија) по следећем распореду: Понедељак од 7.30 до 15.00 часова – Бачки Брег, Гаково, Стапар; Уторак од 7.30 до 15.00 часова – Бачки Моноштор, Кљајићево и Риђица; Среда – од 7.30 до 15.00 часова – Колут, Телечка, Светозар Милетић; Четвртак – од 7.30 до 15.00 часова – Бездан, Растина, Чонопља; Петак – од 7.30 до 15.00 часова – Алекса Шантић, Дорослово, Станишић. Оглас Одељења за општу управу доступан је овде.

ПРИПАДНИЦИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ДО 19. ОКТОБРА МОГУ ОСТВАРИТИ УВИД У ДЕО ПОСЕБНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Поводом расписаних избора за чланове националних савета националних мањина који ће бити одржани 4. новембра 2018. године, Одељење за општу управу Градске управе града Сомбора, обавештава грађане да увид у део посебног бирачког списка националне мањине за подручје града Сомбора, могу остварити до 19. октобра, радним данима у времену од 07.30 до 15.00 часова, а 19. октобра до поноћи. Увид се остварује путем рачунарске опреме у згади града Сомбора, Трг цара Уроша 1, приземље „Жупаније“, канцеларија број 2. Малолетни држављани Републике Србије са пребивалиштем на територији града Сомбора могу до 31. октобра до поноћи захтевати упис у бирачки списак националне мањине, уколико до дана или на сам дан избора 4. новембра 2018. године стекну пунолетство. Од проглашења изборне листе, право на увид и подношење захтева за промену у посебном бирачком списку националне мањине има и подносилац изборне листе или лице које он овласти, на начин и по поступку који важи за грађане. Уз захтев се прилажу овлашћење и потребни докази. Од закључења бирачког списка па до 72 часа пре дана избора, односно до 31. октобра, захтев за упис у посебан бирачки списак националне мањине подноси се непосредно Министарству за државну управу и локалну самоуправу или посредно путем Градске управе града Сомбора.

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА ЧЕТИРИ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СОМБОРУ, БЕЗДАНУ, БАЧКОМ БРЕГУ И КОЛУТУ

Избори за чланове савета месних заједница, одржани су 29. Јула 2018. године  у четири месне заједнице на територији града Сомбора и то у три сеоске месне заједнице и једној градској: МЗ „ Бездан“ у Бездану, МЗ „Бачки Брег“ у Бачком Брегу, МЗ „Колут“ у Колуту и МЗ“Црвенка“ у Сомбору. У наставку можете погледати резултате избора по месним заједницама:

Опширније...

ПОСЛАНИК ИЗ СОМБОРА, ВЛАДО БАБИЋ ДОБИО ПРЕТЕЋЕ ПИСМО

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Александар Мартиновић изјавио је данас да је посланик СНС, Владо Бабић из Сомбора, који је по националности Буњевац, добио анонимно претеће писмо.

Опширније...

РАСПИСАНИ ИЗБОРИ ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА: „БАЧКИ БРЕГ“, „БЕЗДАН“, „КОЛУТ“ И „ЦРВЕНКА“

Председник Скупштине града Сомбора прим. др Зоран Парчетић расписао је изборе за чланове Савета у три сеоске и једној градској месној заједници. Избори за чланове Савета МЗ одржаће се у следећим месним заједницама: „Бачки Брег“ у Бачком Брегу, „Бездан“ у Бездану, „Црвенка“ у Сомбору и „Колут“ у Колуту. Избори у наведеним месним заједницама одржаће се 29. јула 2018. године, а рокови за извршење изборних радњи теку од данас. Изборе за чланове Савета у наведеним месним заједницама спровешће изборне комисије које ће именовати Савети наведених МЗ. Избори су расписани због истека мандата члановима Савета МЗ. Одлуке су доступне овде.

"РАТ СОПШТЕЊИМА", ЗБОГ РАСПОДЕЛЕ СРЕДСТАВА НА ГРАДСКОМ КОНКУРСУ ЗА МЕДИЈЕ

У нашу редакцију стигло је саопштење које су потписалии три одборника сомборске скупштине, а које се односи на расподелу средстава по овогодишњем градском Конкурсу за медије, као и сопштење Градског одбора Српске напредне Странке Сомбор. Саопштења преносимо у целости:

Опширније...

ПОЗНАТА ИМЕНА ЧЛАНОВА САВЕТА ОСАМ СЕОСКИХ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Избори за чланове савета  у осам сомборских села на територији града Сомбора и то у: Алекса Шантићу, Станишићу, Стапару, Дорослову, Растини, Гакову, Светозар Милетићу и Чонопљи спроведени су 13. августа 2017. године. У наставку текста можете прочитати ко ће бити чланови Савета ових Месних заједница, а савети у свим месним заједницама требало би да се конституишу у року од 15 дана од дана избора.

Опширније...

ПОЗНАТА ИМЕНА ЧЛАНОВА САВЕТА ГРАДСКИХ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Избори за чланове савета Месних заједница спроведени су 13. августа 2017. године. У наставку текста можете прочитати ко ће бити чланови Савета градских Месних заједница „Нова Селенча“ , „Горња Варош“, „Млаке“, „Стара Селенча“ и „Селенча“. Савети у свим месним заједницама требало би да се конституишу у року од 15 дана од дана избора.

Опширније...

ОДРЖАНИ ИЗБОРИ ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА У 13 МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

На изборима за чланове савета у 13 месних заједница на територији Града Сомбора, одржаним 13. августа 2017. године апсолутну победу у 12  месних заједница оствариле су листе кандидата група грађана  које подржавају Српску напредну странку. Само код избора за чланове Савета МЗ „Дорослово“ у Дорослову, Савет ће чинити пет кандидата ГГ „За напредно Дорослово“ и четири кандидата ГГ „Удружење Мађара за Дорослово“. Из6ори су одржани у свим градским месним заједницама код којих је излазност  износила од 15 одсто у Месној заједници „Горња Варош“, до 27,43 одсто у МЗ „Селенча“, односно 27,7 одсто у МЗ „Млаке“. У МЗ „Стара Селенча“ на изборе је изашло 20,53 одсто бирача, а у МЗ „Нова Селенча“ 22,64 одсто бирача. У свим градским месним заједницама апсолутну победу остварили су кандидати ГГ блиских Српској напредној странци. Апсолутну победу оствариле су и листе ГГ које подржавају Српску напредну странку у сеоским месним заједницама: МЗ „Чонопља“ у Чонопљи, МЗ „Растина“ у Растини, МЗ „Стапар“ у Стапару, МЗ „Светозар Милетић“ у Светозару Милетићу, МЗ „Гаково“ у Гакову, МЗ „Станишић“ у Станишићу и МЗ „Алекса Шантић“ у Алекси Шантићу. У МЗ „Дорослово“ у Дорослову, чланове Савета чиниће пет кандидата ГГ „За напредно Дорослово“ и четири кандидата ГГ „Удружење Мађара за Дорослово“. У сеоским месним заједницама излазност је била знатно већа у односу на градске месне заједнице  и то од 61 одсто у Дорослову до 38,02 у  Алекси Шантићу.

"ДОСТА ЈЕ БИЛО СОМБОР" - КОНОБАРИ РЕДЕКОРИСАЛИ ЗЕЛЕНИЛО

У нашу редакцију стигло је саопштење Доста је било Сомбор, поводом, како кажу, сумњиве јавне набавке које је спровело ЈКП "Зеленило". Саопштење преносимо у целости: - Јавно комунално предузеће „Зеленило“ у свом извештају за 2016. годину је навело да је, између осталог, спровело јавну набавку „ремонтни и санациони радови“ уговорене вредности 392.700, 00 динара, што само по себи није чудно да се као извођач радова не појављује угоститељски објекат из Сомбора. Једноставним увидом у Регистар привредних друштава, јасно је видљиво да је ова предузетницка радња регистрована за делатност „Услуге припремања и послуживања пића“. Да ова трагикомична ситуација по све наше суграђане не остане само слово на папиру, потрудио се и директор овог јавног предузећа Миодраг Пуповац, који је на седници Скупштине града Сомбора, након што је на случај скренуо пажњу шеф одборничке групе Доста је било, Срђан Маријановић , рекао да он као директор ни не мора да зна за шта је регистровано лице са којим потписује уговор. Осим што је противзаконито поступио, директор Пуповац, у само једној реченици појаснио је свим нашим суграђанима са колико немара, непрофесионализма и неозбиљности један директор тако великог и важног јавног предузећа за наш Зеленград може да искаже у располагању ресурсима града. Ако се подсетимо недавне афере када је НБС платила непостојеци рацун од 175.000 еура, морамо да се запитамо да ли би се то исто могло десити и директору ЈКП који не чита уговоре које потписује. Да би предупредили евентуалне штете које настају из оваквог неодговорног поступања, предлажемо Скупштини града Сомбора да Миодрага Пуповца разреши са места директора ЈКП Зеленило, и постави некога ко ће бар читати документацију коју потписује. Уједно, позивамо ЈКП Зеленило да јавности достави уговор којим су уговорени ремонтни радови, као и доказе о извршеном послу и тиме отклони бар део сумње да се ради о коруптивним радњама на штету грађана Сомбора, стоји у саопштењу Доста је било Сомбор.

ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО" ТРАЖИ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ АНТОНИЈЕ НАЂ КОСАНОВИЋ

У нашу редакцију стигло је саопштење покрета "Доста је било", у којем чланови овог покрета захтевају смену градске већнице за спорт, децу и омладину града Сомбора, Антоније Нађ Косановић. Саопштење преносимо у целости:

Опширније...

КАКО ЈЕ ГЛАСАО СОМБОР – ПРИВРЕМЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Према привременим резултатима са бирачких места на територији Града Сомбора од укупно 75830 бирача уписаних у бирачки списак гласало jе 42228, односно 55,69 одсто. Важећих гласачких листића било је 41492, а неважећих 727. Највише гласова 22485, односно 54,19 одсто  освојио је председнички кандидат Александар Вучић, на другом месту је председнички кандидат Саша Јанковић са освојених 6985, односно 16,83 одсто гласова бирача, а на трећем месту је председнички кандидат Лука Максимовић са освојених 3778, односно 9,11 одсто гласова бирача изашлих на гласање. Резултати гласања по месним заједницама; Резултати гласања по бирачким местима

БИРАЧКИ СПИСАК ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА СОМБОРА НА УВИДУ ДО 17. МАРТА 2017. ГОДИНЕ

Избори за председника Републике Србије расписани су за 02. април 2017. године и тим поводом део бирачког списка за подручје Града Сомбора изложен је грађанима на увид до 17. марта 2017. године. Увид у бирачки списак могуће је остварити сваког радног дана у времену од 17.30 до 15.00 часова, а 17. марта 2017. године до 24.00 часа. Део бирачког списка излаже се на тај начин, што се путем рачунарске опреме у згради Скупштине града Сомбора у Сомбору, Трг цара Уроша 1., у канцеларији број 2., уношењем јединственог матичног броја грађанина, омогућава провера да ли су уписани у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни. Грађани са територије града Сомбора да почев од 03.03.2017. до 17.03.2017. године могу захтевати доношење решења на којима се заснивају промене у бирачком списку, у згради Скупштине града Сомбора у Сомбору, Трг цара Уроша 1.,  канцеларија број 2., у времену од 7.30 до 15.00 часова сваког радног дана и дана 17.03.2017. године до 24.00 часа. Уз захтеве се прилажу потребни докази. Малолетни држављани Републике Србије са пребивалиштем на територији града Сомбора, могу до 29.03.2017. године до 24.00 часа  тражити упис у бирачки списак за подручје града, ако до дана избора, односно на сам дан избора тј. 02.04.2017. године стекну пунолетство. Захтев за упис у бирачки списак подноси се  у згради Скупштине града Сомбора у Сомбору, Трг цара Уроша 1., канцеларија број 2. Најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка тј. до 11.03.2017. године, грађани  могу Градској управи града Сомбора  поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи. У истом року, односно, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка тј. до 11.03.2017. године, грађани Градској управи града Сомбора могу поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству. Интерно расељена лица имају право на упис у бирачки списак према месту у коме су пријављени са тим статусом и могу захтевати доношење решења на којима се заснивају промене у бирачком списку. Ово право се може остварити  до 17.03.2017. године, у згради Скупштине града Сомбора у Сомбору, Трг цара Уроша 1.,  канцеларија број 2., у времену од 7.30 до 15.00 часова сваког радног дана и дана 17.03.2017. године до 24.00 часа. Уз захтеве се прилажу потребни докази. Од проглашења изборне листе, право на увид и на подношење захтева за промену у бирачком списку има и подносилац изборне листе или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају и грађани. Уз захтеве се прилажу овлашћења и потребни докази. Од закључења бирачког списка па све до 72 часа пре дана избора тј. до 29.03.2017. године, бирача у бирачки списак уписује Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије. Захтев за упис се подноси непосредно Министарству или преко Градске управе града Сомбора.

ПОЧЕЛО ПРИКУПЉАЊЕ ПОТПИСА ЗА ОСНИВАЊЕ СТРАНКЕ "ДОСТА ЈЕ БИЛО"

У нашу редакцију стигло је сопштење Покрет “Доста је било” које преносимо у целости: - Покрет “Доста је било” је због свог јасног програма и доследности принципима, постао лидер опозиције по подршци коју му грађани дају. Подршка стабилно расте. Од избора до данас је више него удвостручена. Исцрпели смо потенцијал волонтерског покрета и желимо да будемо више од протеста против трулог система. Прерастамо у странку са циљем да победимо на изборима, променимо Србију и направимо здрав система, а за то је потребно 10 000 потписа грађана и грађанки Србије. Од среде, 18. јануара, до петка, 20. јануара, грађани Сомбора такође ће моћи да потписом подрже оснивање странке. Изјаву о подршци оснивања странке, можете да потпишете у новим просторијама Покрета, које се налазе у Градској кући, Трг светог Тројства, у Сомбору, на првом спрату, канцеларија број 22, (поред канцеларија Сомборских новина) од 12 до 18 часова у току наведена три дана. Довољно је са собом да понесете личну карту. Напомињемо, да са потписом подршке оснивању странке „Доста је било“ не постајте аутоматски и члан. Изјаву могу да потпишу сви пунолетни грађани Србије, стоји у саопштењу Покрета „Доста је било“.

НОВА СТРАНКА ОПТУЖУЈЕ ДЕО ВЛАСТИ У СОМБОРУ

У нашу редакцију стигло је саопштење Градског одбора Нове странке у Сомбору, које премосимо у целости, без икаквих измена у садржају:

Опширније...

КОЛИКО СУ НОВЦА СОМБОРСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ПОТРОШИЛЕ ЗА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ?

Политичке  странке, коалиције и групе грађана у Сомбору овог пролећа нису штеделе новац у предизборној кампањи. У жељи да се домогну што бољег изборног резултата, политички актери у нашем граду потрошили су око 4 милиона динара.

Опширније...

ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО": Скупштинска већина неодговорна према грађанима

У нашу редакцију стигло је саопштење покрета "Доста је било", у којем чланови ове странке указују на чињеницу да је Скупштинска већина неодговорна према грађанима Сомбора. Саопштење преносимо у целости:

Опширније...

„ПОКРЕТ ЗА ТЕЛЕЧКУ“ ИМАЋЕ НАЈВИШЕ ЧЛАНОВА У САВЕТУ МЗ „ТЕЛЕЧКА“

На изборима за Савет Месне заједнице „Телечка“ у Телечки, одржаним 19. јуна 2016. године највише, односно девет од укупно 11 чланова Савета МЗ „Телечка“,  имаће Група грађана „Покрет за Телечку“, по једног члана имаће ГГ „За напредну Телечку“ и ГГ „Телечка за промене“. Чланови Савета МЗ „Телечка“ у наредном четворогодишњем мандату биће: Јожеф Бездан (425 гласова), Рожа Мандић (419), Корнел Кесег (366), Атила Сабо (351), Тимеа Варга (328), Иштван Немет (314), Бела Бакош (306), Роберт Цене (293) и Кристиан Ваци (280) –  ГГ „Покрет за Телечку“, те Марко Петковић (288)  - ГГ „За напредну Телечку“ и  Деже Чикош (290 гласова) – ГГ „Телечка за промене“. Од 1433 бирача уписаних у бирачки списак, на изборима гласао је 851  бирач.

ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ПОДНЕО ОСТАВКУ

Председник Градске изборне комисије у Сомбору Милош Петровић поднео је јуче оставку на ту функцију. Милош Петровић није желео да потврди да је поднео оставку и само је у телефонском разговору рекао: "Од јуче више не дајем изјаве медијима".

Опширније...

ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО": Покушај изборне крађе Српске напредне странке у Сомбору

У нашу редакцију стигло је саопштење Покрета “Доста је било – Саша Радуловић”, које преносимо у целости:

Опширније...

ИЗБОРНА КОМИСИЈА ОБЈАВИЛА РЕЗУЛТАТЕ ИЗБОРА У СОМБОРУ

На изборе за Скупштину града Сомбора од 76.901 бирача уписаних у бирачки списак, гласало је 42.566 бирача, односно 55,47 одсто бирача. Изборна комисија града Сомбора,  на седници одржаној 25. априла 2016. године утврдила је број и проценат гласова, као и број мандата који су добиле изборне листе. Највише мандата – 30 добила је изборна листа  „Александар Вучић – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ“ за коју је гласало 17.617 бирача (41,39 одсто), потом следи листа „Ивица Дачић-Социјалистичка партија Србије –Јединствена Србија“ са шест освојених мандата (8,05 одсто гласова изашлих бирача), „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ добила је пет мандата (6,84 одсто гласова), а листа „Сложно демократски – Демократска странка (Нова, СДС, ЛДП, ВП, ДСХВ) је добила четири одборничка мандата (6,42 одсто гласова). Четири одборничка мандата добила је и листа  „Сомбор у срцу – СПО“, те листа Душан Јовић – „Сомбор за све“. Три одборничка мандата освојила је листа „ДОСТА ЈЕ БИЛО – Саша Радуловић“, као и листа Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Савез Војвођанских Мађара – Иштван Пастор. По један одборнички мандат освојиле су листе „Српско руски покрет – Др Дуња Прокић и VMDK - Magyar mozgalom - hogy változtassunk! - DZVM - Mađarski pokret - za promene! Комплетан записник Градске изборне комисије доступан је ОВДЕ.

"БУЊЕВАЧКО КОЛО" ПОДРЖАЛО НАПРЕДЊАКЕ

У саопштењу које је стигло у нашу редакцију, председник Управног одбора УГ „Буњевачко коло“ и члан Националног савета буњевачке националне мањине, Дејан Парчетић је навео да је од самог почетка расписивања ванредних парламентарних избора 2016. године, УГ „Буњевачко коло“, које важи за синоним буњевачке националне мањине на територији Западно-Бачког округа, на својој седници Управног одбора одлучило да ће једногласно и недвосмислено подржати политику Српске напредне странке и Александра Вучића. Били смо сведоци у протеклом периоду да је буњевачка национална мањина, под овом политиком остварила значајне напретке на сва четири поља које су у надлежности Националног савета буњевачке националне мањине, а и програма УГ „Буњевачко коло“ Сомбор, а то су: у области културе, образовања, обавештавања и службене употребе језика и писма, стоји у саопштењу. На листи кандидата Српске напредне странке на свим нивоима налазе се и  чланови УГ „Буњевачко коло“ Сомбор, а то су др Владо Бабић кандидат за републичког посланика, прим др Зоран Парчетић, почасни члан градоначелник Града Сомбора  Саша Тодоровић и Мирослава Дрвар кандидат за одборника у Скупштини Града Сомбора, ннавео је Дејан Парчетић. Овим путем позивамо све припаднике буњевачке националне мањине, све оне који се осећају Буњевцима, наше пријатеље и суграђане да подрже овај наш избор и гласају по овој нашој препоруци, стоји у саопштењу Управног одбора УГ „Буњевачко коло“.

ОДБИЈЕНО ПРОГЛАШЕЊЕ ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ "СИНИША ТОДОРОВИЋ – НАРОДНА АЛТЕРНАТИВА"

Изборна комисија града Сомбора (ИКГ) на 36. седници, одржаној 13. априла 2016. године донела је Решење у којем се наводи: „Одбија се проглашење изборне листе СИНИША ТОДОРОВИЋ -  НАРОДНА АЛТЕРНАТИВА, коју је поднела Група грађана „НАРОДНА АЛТЕРНАТИВА – СИНИША ТОДОРОВИЋ“. У образложењу ИКГ Сомбора, осим осталог, наводи се да овлашћени предлагач ГГ „НАРОДНА АЛТЕРНАТИВА – СИНИША ТОДОРОВИЋ“ није доставио потребан број правно ваљаних изјава бирача који подржавају листу са 21 кандидатом. Овлашћени предлагач је од потребних 630 изјава, доставио 462 правно ваљане изјаве бирача који подржавају листу са 21 кандидатом. Овлашћени предлагач против решења може поднети приговор Изборној комисији града Сомбора у року од 24 часа од дана доношења решења.

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОМЕНИ СЕДИШТА НЕКОЛИКО БИРАЧКИХ МЕСТА

Одељење за општу управу Градске управе града Сомбора обавештава грађане, поводом избора који се одржавају 24. априла 2016. године, да су промењена седишта неколико бирачких места, и то: Бирачко место 7. - уместо зграде ДПП "Сомбор" (Машинска радионица) у улици Браће Миладинов седиште бирачког места је у згради угоститељске радње "Завичај" у улици Браће Миладинов бр. 26; Бирачко  место 18. - уместо зграде МЗ "Селенча" (мала сала) у Сомбору, у улици Сонћански пут 24. седиште бирачког места је у згради МЗ "Селенча" (велика сала) у Сомбору, у улици Сонћански пут 24; Бирачко место 19. - уместо бифеа "Бела лађа" у Сомбору, Стапарски пут број 12. седиште бирачког места је у згради Месне заједнице „Селенча“ (мала сала), у Сомбору, Сонћански пут број 24; Бирачко место 32. – уместо зграде Основној школи "21. октобар", Буковац седиште бирачког места је у зради  Основне школе "Братство - јединство", Буковац; Бирачко место 49. – уместо зграде Мале школе у Бачком Моноштору, у улици Ивана Горана Ковачића 30. седиште бирачког места је у згради Велике школе у Бачком Моноштору, у улици Ивана Горана Ковачића 27; Бирачко место 63. - уместо зграде Дома културе (хол) у Колуту, у улици Трг бораца б.б. седиште бирачког места је у згради Дома културе (мала сала) у Колуту, у улици Трг бораца б.б. Сваки грађанин који је уписан у бирачки списак добиће на кућну адресу обавештење о времену и месту одржавања избора.

 

Још чланака...

 1. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ДОСТА ЈЕ БИЛО – САША РАДУЛОВИЋ" 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 2. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ „ДЗВМ-МАЂАРСКИ ПОКРЕТ-ЗА ПРОМЕНЕ!“ 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 3. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ „ИСТИНА–ЗЛАТА ЂЕРИЋ–НОВА СРБИЈА“ 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 4. НЕНАД ЂУЛИНАЦ - НАШИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА И ПАОРИМА ОБЕЗБЕДИТИ ИСТЕ УСЛОВЕ КАО СТРАНЦИМА
 5. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "РЕПУБЛИКАНСКА СТРАНКА – ЗОРАН МИЛЕР" 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 6. ИГОР МИРОВИЋ ОБИШАО "ДАН ОТВОРЕНЕ ПОЛИТИКЕ" У СОМБОРУ
 7. ОГРАДА СОМБОРСКОГ "КАПИТОЛ ПАРКА" ПРЕКРИВЕНА СТРАНАЧКИМ ПЛАКАТИМА
 8. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "НАША СЕЛА, НАШ ГРАД–НЕБОЈША БЕРИЋ" 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 9. ФИЗИЧКИ НАПАД НА ЛИГАШЕ ПРИЛИКОМ ПРЕДАЈЕ ЛИСТЕ ЗА ПОКРАЈИНСКЕ ИЗБОРЕ
 10. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ПАТРИОТСКОГ БЛОКА" 27 КАНДИДАТА ЗА ОДБОРНИКЕ
 11. ЛИГАШИ УПУТИЛИ ЗАХТЕВ ЗА ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ ГРАДА
 12. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "СЛОЖНО ДЕМОКРАТСКИ" 61 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 13. УГ "СОМБОР ЗА СВЕ" КРЕЋЕ У ПРЕДИЗБОРНУ КАМПАЊУ
 14. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ЛИГЕ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА ВОЈВОДИНЕ" 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 15. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ДУШАН ЈОВИЋ – СОМБОР ЗА СВЕ" 21 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 16. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРС" 44 КАНДИДАТА ЗА ОДБОРНИКЕ
 17. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "СОМБОР У СРЦУ - СПО" 43 КАНДИДАТА ЗА ОДБОРНИКЕ
 18. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ "ИВИЦА ДАЧИЋ – СПС, ЈС" 48 КАНДИДАТА ЗА ОДБОРНИКЕ
 19. НА ИЗБОРНОЈ ЛИСТИ СОМБОРСКИХ НАПРЕДЊАКА 61 КАНДИДАТ ЗА ОДБОРНИКЕ
 20. ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ У БИРАЧКОМ СПИСКУ! РОК 8. АПРИЛ
 21. ЛСВ: СОМБОРСКА ВЛАСТ ЗАКИДА ПОРОДИЉАМА ПО 130.000 ДИНАРА
 22. НОВА СТРАНКА: СОМБОРСКИ АТАР КАО ДИВЉИ ЗАПАД
 23. СДС СОМБОР: РАД ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА У СЛУЖБИ ГРАЂАНА ИЛИ ПАРТИЈСКИХ ВОЂА?!
 24. НОВА СТРАНКА: ЗЛОУПОТРЕБА ДЕЦЕ У НАПРЕДЊАЧКОЈ КАМПАЊИ
 25. СДС СОМБОР: ГРАДСКА ВЛАСТ НАСТАВЉА СВОЈУ ПОГУБНУ ПОЛИТИКУ
 26. ПОКРЕТ ДОСТА ЈЕ БИЛО: ПОКРЕНУТИ КРИВИЧНИ ПОСТУПАК И ЗАШТИТИ ПАОРЕ
 27. ЛСВ - СТОП СНС ТАЈКУНИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ!
 28. НАПРЕДЊАЦИ МАСОВНО КРШИЛИ ИЗБОРНА ПРАВИЛА У КЉАЈИЋЕВУ, СЛЕДЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ!
 29. НОВА СТРАНКА СОМБОР - ГЛАСАЊЕ "МИТОМ ИЛИ СИЛОМ"
 30. У САВЕТУ МЗ КЉАЈИЋЕВО, СВИ СА ЛИСТЕ „ЗА НАПРЕДНО КЉАЈИЋЕВО“
 31. ЛСВ НАПУШТА ГРАДСКУ ВЛАСТ У СОМБОРУ
 32. НЕНАДОВ ПОДНЕО ОСТАВКУ У ГРАДСКОМ ВЕЋУ ЗБОГ НЕЗДРАВИХ ОДНОСА
 33. НА ИЗБОРИМА У МОНОШТОРУ ГЛАСАЛО МАЊЕ ОД 50% БИРАЧА! НАПРЕДЊАЦИ ПОБЕДИЛИ
 34. ХАОС НА ИЗБОРИМА У МОНОШТОРУ! "ПЉУШТЕ" ОПТУЖБЕ
 35. НОВА СТРАНКА СОМБОР: БЕЗ СТИДА И СРАМА
 36. ПОКРЕТ ДОСТА ЈЕ БИЛО - САША РАДУЛОВИЋ: Хапшења и 10 питања за премијера
 37. УГ "СОМБОР ЗА СВЕ" НАСТАВЉА СА ХУМАНИТАРНИМ АКЦИЈАМА
 38. СОМБОРСКИ НАПРЕДЊАЦИ ОСУДИЛИ ВАНДАЛСКИ ЧИН ГАЂАЊА БАНЕРА СА ЛИКОМ ПРЕМИЈЕРА
 39. НОВА СТРАНКА: ПОСТАВЉАЊЕ ВУЧИЋЕВЕ СЛИКЕ ПРЕКО МУРАЛА ВАНДАЛСКИ ЧИН!
 40. (НЕ)ПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ: ВУЧИЋ УМЕСТО МУРАЛА
 41. УГ "СОМБОР ЗА СВЕ" - ПРИКУПЉЕНА ГАРДЕРОБА ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ!
 42. ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: РОК ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ БИРАЧА, 28. ОКТОБАР
 43. САОПШТЕЊЕ СОМБОРСКИХ ДЕМОКРАТА ПОВОДОМ ЗАТВАРАЊА ПИЈАЦЕ У ЛАНЦИМА
 44. ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА САВЕТА МЗ „ВЕНАЦ“
 45. САЛА ДОМА КУЛТУРЕ У БАЧКОМ БРЕГУ ДОБИЛА КЛИМА УРЕЂАЈ
 46. УГ СОМБОР ЗА СВЕ - "РЕВИЈАЛНА УТАКМИЦА ЗА СЕЛО" ОЖИВЕЛА РАСТИНУ
 47. ЕКОЛОШКА АКЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ СОМБОРА
 48. ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО-САША РАДУЛОВИЋ" ЗАХТЕВА ИЗРАДУ НОВЕ СТРАТЕГИЈЕ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА СОМБОРА
 49. УГ "СОМБОР ЗА СВЕ": САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПЛАГИРАЊА НАЗИВА УДРУЖЕЊА
 50. ЧЛАНОВИ УГ "СОМБОР ЗА СВЕ" ПОСЕТИЛИ СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ
 51. ЧЛАНОВИ УГ "СОМБОР ЗА СВЕ" ПОСЕТИЛИ ФК "ТЕЛЕЧКА"
 52. РАСПИСАНИ ИЗБОРИ ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ „ВЕНАЦ“
 53. СИНИША ЛАЗИЋ НА ЧЕЛУ СОМБОРСКОГ ДС-а
 54. ЛАТИНКА ВАСИЉКОВИЋ НОВА НАЧЕЛНИЦА ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА
 55. ЛИСТА "ЗА НАПРЕДНУ РИЂИЦУ" ПОБЕДИЛА НА ИЗБОРИМА ЗА САВЕТ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
 56. ДРАГАН НИКОДИЈЕВИЋ НА ЧЕЛУ СОМБОРСКОГ ПОКРЕТА "ДОСТА ЈЕ БИЛО - САША РАДУЛОВИЋ"
 57. У СОМБОРУ ПОНОВО ФОРМИРАН ГРАДСКИ ОДБОР ЗЕЛЕНЕ ЕКОЛОШКЕ ПАРТИЈЕ
 58. СОМБОРСКЕ ДЕМОКРАТЕ БИРАЈУ НОВО РУКОВОДСТВО
 59. ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО" СОМБОР: - "Чистоћа" наставља са праксом несврсисходног трошења средстава

Ко је на мрежи: 69 гостију и нема пријављених чланова