УЧЕСНИЦИ ПРОТЕСТА У СОМБОРУ ПОЗВАЛИ ГРАЂАНЕ ДА СВОМ ГРАДУ УПУТЕ НАЈИСКРЕНИЈЕ ЖЕЉЕ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

У Сомбору је вечерас одржан четврти по реду протест "Један од пет милиона", а незадовољни грађани су се као и до сада, окупили на Тргу Светог Тројства како би протестном шетњом до зграде "Жупаније" исказали своје неслагање са актуелном политиком, како на локалном тако и на републичком нивоу.

Чланица Групе грађана "Шамар", Марија Ћелић је на вечерашњем протесту одржала говор у којем је позвала организаторе да наредно, пето протестно окупљање "1 од 5 милиона" у Сомбору, које ће бити одржано у суботу 16. фебруара од 18 часова буде посвећено јубилеју – 270 година слободног краљевског града. Она је позвала окупљене да за наредну суботу припреме честитку у којој ће свом граду упутити најискреније жеље. Како је рекла, биће обезбеђена кутија за пријем честитки и потом ће са „листом жеља“ грађана Сомбора бити упознато и обавештено руководство града.

Говор Марије Ћелић преносимо у целости:

Добро вече, грађанке и грађани Сомбора, храбри и слободни!

Ја сам Марија, ја сам Ана, ја сам мајка, радница (наравно не у својој струци), студенткиња и боркиња. Нисам организаторка протеста, овде сам испред групе грађана „Шамар“, која активно учествује у њима.

Мени је режим Александра Вучића довео у питање егзистенцију, слободу, али не и критичко мишљење. Проф. Миодраг Зец је рекао да је „једноставније викати „Живео!“, него читати Имануела Канта“...а ја много волим Кантову реченицу: „Две ствари ме највише задивљују – звездано небо нада мном и морални закон у мени„.

Хвала вам што сте вечерас дошли, упркос бројним притисцима и страховима којима сте, сасвим сигурно, изложени. Сомбор је мали град, и подржати ове протесте, значи обелоданити, јавно изразити, неслагање са тренутним режимом и стањем у овој земљи. Није лако бити данас у овој протестној шетњи! Посебно не у малом граду!

Али, не осуђујмо оне који немају довољно храбрости да су данас са нама, овде, овим циљем. Људи страхују! За своје послове, за каријере, пословне прилике. Ми смо друштво које је преплављено страхом. СОЛИДАРНОСТ је кључ за ове протесте! Подржати свакога ко је уплашен! Охрабрити га! То је наш задатак – стати једни иза других, чак и ако смо различитих ставова, карактера, идеја, визија. Имамо виши циљ! Промену система! Праведније, уређеније, људскије друштво.

Зато пред вас стављам један задатак. Хајде да градској власти дамо лекцију из демократије и напишемо јој шта нам се код ње не свиђа, шта јој замерамо и шта би требала да промени како би нам ефикасније служила.

Наредно, пето протестно окупљање "1 од 5 милиона" је у суботу 16. фебруара у 18 часова. Посветимо га јубилеју – 270 година слободног краљевског града.

Молим вас да за суботу припремите честитку у којој ћете свом граду упутити најискреније жеље. Биће обезбеђена кутија за пријем честитки и потом ће се „листа жеља“ грађана Сомбора упознати и обавестити руководство града.

Скупо смо платили тадашњу слободу, не смемо је данас, 270 година касније у бесцење распродавати!!!!

Молим вас да се уздржите од говора мржње, осуђивања и пљувања – управо такав говор нас је и натерао на шетњу широм градова Србије. Будимо достојанствени ! Будимо ново лице Србије – МУДРО, РАЗУМНО, ДАЛЕКОВИДО , ДОБРОНАМЕРНО!

Како је наведено на Фејсбук страници Групе грађана "Шамар", њихови чланови нису у организационом одбору протеста "1 од 5 милиона" који се одвијају у Сомбору, али "Шамар" ставља све своје капацитете у функцију подршке овим протестима, и охрабривању грађана да узму учешће у њима.

Претходних дана се на појавио и промотивни спот за протесте "1 од 5 милиона" у Сомбору који можете погледати ОВДЕ. (Фото: Фејсбук/ Група грађана "Шамар")

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова