ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО-САША РАДУЛОВИЋ" ЗАХТЕВА ИЗРАДУ НОВЕ СТРАТЕГИЈЕ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА СОМБОРА

 

У нашу редакцију стигло је саопштење покрета Доста је било – Саша Радуловић, у којем овај покрет скреће пажњу на низ пропуста у изради Стратегије одрживог развоја Града Сомбора 2014-2020 године и захтева израду нове, у чије ће стварање бити укључена шира јавност и сви релевантни чиниоци, како би Сомбор коначно добио контуре озбиљне локалне самоуправе окренуте дугорочним циљевима. Саопштење преносимо у целости:

Након нешто више од годину и по од почетка рада на изради Стратегије одрживог развоја Града Сомбора 2014-2020 године она ће се наћи пред одборницима сомборске Скупштине у наредном заседању заказаном за четвртак, 2. јул.

На самом уводу нацрта, уз Статут, најбитнијег документа локалне самоуправе стоји следеће:

“Стратешко планирање на нивоу локалне самопураве подразумева координисане активности свих нивоа власти, укљученост свих заинтересованих страна и повезивање плана са годишњим и вишегодишњим буџетским планирањем локалне самоуправе.”, дакле све што овај документ није!

Од самог почетка локална самоуправа предвођена тадашњом коалицијом према овом документу понашала се на крајње неодговоран начин очигледно немајући визују Сомбора у 2020. години и непознавајући важност стратешког планирања, те сомборској јавности скрећемо пажњу на низ пропуста.

Израда тренутног нацрта Стратегије финансирана је делом из средстава Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а делом из градског буџета што је на крају износило око 1.800.000 динара. Уместо закључења уговора са релевантном институцијом или стручњацима за координисање израдом сличних докумената, Град Сомбор је средства уплатио као додатак на годишњу чланарину Регионалној развојној агенцији Бачка, анексом променивши само део уговора о годишњој чланарини, где се између осталог у једном члану спомиње и израда стратегије.

Након тога уследило је формирање радних група које су требале да буду сачињене од експерата из области од значаја за развој Града Сомбора, а у сам процес требала је да буде укључена и шира јавност. Уместо тога радне групе су састављане “по службеној дужности”, позивањем телефоном евентуално заинтересованих “који се неће пуно мешати у рад радних група”. Резултат тога јесте да су састанцима радних група присуствовало до максимално 5 особа од 20-ак именованих, а какав је био приступ изради овог документа говори и текст нацрта који је копиран из претходне стратегије где се у више наврата помиње општина Сомбор уместо статуса града.

Акциони планови за реализацију циљева Стратегије су израђивани на начин, што је поменута Регионална развојна агенција Бачка слала мејлове удружењима и установама да доставе своје предлоге пројеката и процењену вредност које су касније качили уз одговарајуће области Стратегије. Овакав начин рада на изради Акционих планова не само да је крајње неозбиљан, већ и противзаконит на шта смо већ реаговали и тражили повлачење спорних докумената.

Након промене владајуће коалиције Стратегија је чекала у фиоци пуних годину дана уз организовану једну јавну трибину, на којој су грађани и стручна јавност исказали своје дубоко разочарење целим поступком и низом критика на цео процес израде и текста стратегије и предлозима да се унапреди цео текст Стратегије, као и да се повуку противзаконити предлози финансирања удружења, али ни пола године од јавне трибине не знамо како изгледа нацрт који ће се у четвртак наћи пред одборницима, јер је владајућој коалицији било важније постављање страначких паразита на директорска места јавних предузећа, трошење енормних средстава за "Wine fest", штампање новогодишњих календара, намештање конкурса и јавних набавки… Овакав документ у интересу је тренутне владајуће коалиције јер не постоје циљеви њихове владавине, не постоје мерљиви резултати управљања градом, те на тај начин могу и даље буџет града да кроје по мери личног и страначког интереса, без било какве одговорности према грађанима за своја дела.

Због свега горе наведеног покрет Доста је било – Саша Радуловић захтева повлачење спорне Стратегије и израду нове, која ће јасно да осликава тренутно стање у нашем граду, са јасним и мерљивим циљевима како ће Сомбор да изгледа 2020. године уз широки консензус у изради нове Стратегије, где ће бити укључена шира јавност и сви релевантни чиниоци како би Сомбор коначно добио контуре озбиљне локалне самоуправе окренуте дугорочним циљевима, стоји у саопштењу покрета Доста је било – Саша Радуловић.

    Ко је на мрежи: 87 гостију и нема пријављених чланова