САОПШТЕЊЕ СОМБОРСКИХ ДЕМОКРАТА ПОВОДОМ ЗАТВАРАЊА ПИЈАЦЕ У ЛАНЦИМА

 

Градски одбор Демократске странке Сомбор се огласио саопштењем у којем се осврће на одлуку градских челника да зелену пијацу (у ланцима) измести на другу локацију. Саопштење преносимо у целости:

Поштовани грађани,

Наша сомборска „Пијаца у ланцима“ руши се и затвара, а продавци на пијаци биће присиљени да закупљују тезге и локале, неколико пута скупље, у новом пијачном објекту који гради руководство Града и Дирекција за изградњу на досадашњој „Живинској пијаци“.

Пре скоро 200 година оградили су стари сомборци простор око Жупног двора и Градске куће мраморним стубовима и повезали их ланцима – тако је утемељена, и ради до дана данашњег, “Пијаца у ланцима“.

Данас је неко одлучио, дао себи за право, да „раскући“ дедовину, избрише традицију и многим поштених, вредним људима који свој динар зарађују на пијаци, руку дубоко „завуче у џеп“ да би остварио свој лични интерес.

И то како другачије него у свима добро познатом маниру садашње нелегално самоизабране локалне власти - нелегално, противно Закону и проткано незнањем.

Владајућа „елита“ учећи се вршењу власти, полетни и виспрени као да су јуче школе завршили (истини за вољу неки још студирају), схватили су да морају од стране Скупштине града усвојити плански документ назван „План детаљне регулације“ како би могли легално да спроведу своје намере. Наставивши праксу са својих студија, где није требало ни читати ни размишљати, написали су документ који није у складу ни са важећим „Генералним планом“, а ни са постојећим“ Планом детаљне регулације централне зоне Венац“. При изради овог новог документа применили су стечена математичка знања и израчунали да укупна површина Плана обухвата 8 хектара (80000 квадратних метара), што износи 6623 квадратна метра, што на крају даје коначних 1330 квадратних метара!!!! Можда заиста и јесте таква рачуница када се сви „намире“!

Затим су, све по Закону, План дали грађанима на увид да поставе питања, дају сугестије, али нису сматрали за сходно да на питања одговоре, а сугестије да уваже. Надаље, ЈКП „Простор“ као управљач пијацама није консултован нити укључен у планирање и изградњу нове пијаце, што му је основна делатност! Одељење за комуналне делатности није у сагласности са самим собом да ли је надлежно или не да се бави својим послом, а Градско веће кроз своје Одлуке објашњава ЈП Урбанизму шта је његов посао и како треба да га ради!

У Буџету града Сомбора било је опредељено 20 милиона динара за уређивање Пијаце у ланцима. Већ урађеном  планско-техничком документацијом предвиђена је замена дотрајале канализационе и водоводне мреже, поплочавање, набавка нових функционалних тезги и уређење целог пијачног простора.

Планирано је партнерство између града и свих малих пољопривредних произвођача и трговаца у формирању Берзе пољопривредних производа где би свима био гарантован откуп, а са већом количином у понуди  остварила би се и боља цена. Сви заједно били би власници хладњаче за чување производа, простора за складиштење и мини линија за прераду тржишних вишкова у туршију, ајваре, пекмезе и слично. Град би стао уз своје грађане да заједно иду напред у корак са светом.

Али “градским оцима” није прихватљиво да наставе тамо где је започето! Њима треба много више, три пута више, али не да граде, него им 60 милиона треба да избришу традицију, да наплаћују скупљу пијачарину, да ојаде сељаке И трговце, да наруше лепоту нашег града. Нажалост, неће бити тих 60 милиона наших новаца ни близу доста! Па морају се ваљда платити И објекти који ће бити срушени да се направи места за овај “Сомбор на води”. Позваће се новопечени неимари на Закон, да се тротоари морају проширити на 100 цм јер ови вишевековни од 80 цм нису довољни. Па ће онда тротоарима да засметају бођоши што ће захтевати да се сместа изради нова “Студија за зеленило” која ће угледати  светло дана кад И она непостојећа “Студија заштите културно-историјске целине – Венац” на коју се позивају. И тако, мало по мало, ево њих на 100 милиона.

Није ту крај драги наши Сомборци! Лоши ђаци на власти већ су предвидели да ће им усфалити тачно 179 паркинг места која се не смеју градити на отвореном у кругу Венца јер би нарушили изглед културног језгра града и стога се морају градити под земљом или скривени фасадом баш ту, на новој пијаци. Завапиће самопрокламовани властодршци како су паркинзи превелика али неизбежна инвестиција и да се у пројекат пијаце неизоставно мора укључити и приватни капитал. Појавиће се инвеститор, одједном, ниоткуда, као у бајци, и даће преко потребна средства да се гаража изгради. За узврат неће тражити баш ништа, само да наплаћује пијачарину и закупе у новом објекту док не поврати своју инвестицију, наредних једно 200 година.

И ето нама Сомборцима нове традиције, нове историје и културе, још дуже, лепше и старије од наше “Пијаце у ланцима”, стоји у сапштењу Демократске странке градског одбора Сомбор.

    Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова