ЛСВ - СТОП СНС ТАЈКУНИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ!

 

Председник Лиге паора Војводине и члан Председништва Лиге социјалдемократа Војводине Милош Шибул јуче је изјавио да је понашање актуелних републичких власти према пољопривредницима, "превршило сваку меру", након што су медији обелоданили да функционер Српске напредне странке у Сомбору дели савете како да се узурпира пољопривредно земљиште.

- Нисмо изненађени вешћу да је у Сомбору где је на власти Српска напредна странка једно предузеће узурпирало 2300 хектара државне земље. Нисмо изненађени да је то предузеће већ познато као „будући инвеститор“ који ће да добије ту земљу у дугорочни закуп. Нисмо изненађени ни чињеницом да локални функционер СНС у Сомбору позива и неколицину паора да и они узурпирају земљу, а нико од државних органа не реагује.

Упозоравали смо да ће тако бити и управо то се и могло очекивати након што је упркос упозорењима, апелима и протестима паора донет Закон о пољопривредном земљишту који радује тајкуне, а штетан је за мала и средња пољопривредна газдиства.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић сада треба да одговори:

1. Шта ради инспекција која је у њеној надлежности? Како то да су за бесправно заузимање земљишта кажњени тих неколико паора, а да поменуто предузеће које је узурпирало 2300 хектара и даље несметано обрађује земљу?

2. По ком основу је то предузеће већ виђено као „будући партнер“ за дугорочни закуп, када се још не знају ни услови које ће за то инвеститори морати да испуне? Хоће ли сада „будући инвеститори“ да заузимају земљу и у другим војвођанским местима?
Је ли то увођење реда у закуп државне земље који је министарка најављивала?

3. Да ли министарка заиста мисли да ће паори седети скрштених руку и ћутке гледати овакво отимање? Шта ће да се догоди у војвођанским селима у којима ни нема приватне земље када овакви „будући инвеститори“ дођу да бесправно заузму њиве од којих су пољопривредници хранили своје породице?

Током пола године, ова власт је успела да на паоре истерује полицију, да донесе закон којим отима земљу и доводи у питање опстанак хиљада малих и средњих пољопривредних газдинстава, да прозива пољопривреднике који су својим радом купили трактор или нешто стекли, да субвенције сведе на трећину, а онда им још и намеће локалне кабадахије из СНС.

Могу да причају шта год хоће по телевизији, ово је превршило сваку меру, стоји у саопштењу председника Лиге паора Војводине и члана Председништва Лиге социјалдемократа Војводине, Милоша Шибула.

    Ко је на мрежи: 39 гостију и нема пријављених чланова