ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО": Скупштинска већина неодговорна према грађанима

 

У нашу редакцију стигло је саопштење покрета "Доста је било", у којем чланови ове странке указују на чињеницу да је Скупштинска већина неодговорна према грађанима Сомбора. Саопштење преносимо у целости:

У среду, 23. јуна, одржана је друга седница Скупштине града Сомбора на којој су одборници расправљали о 28. тачака из делокруга рада Скупштине.
Одборници покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ активно су учествовали у раду Скупштине и износили аргументе којима су покушали да скрену пажњу скупштинске већине и грађана о пропустима у раду, пре свега у деловима дневног реда који су се односили на извештаје о раду јавних предузећа и установа.

У самој припреми седнице Скупштине видљиво је да СНС и странке које је подржавају, желе да онемогуће дискусију о резултатима рада јавних предузећа и установа у претходној години, јер је материјал на више од 1000 страна послат 7 дана пред почетак скупштине, што сматрамо, није довољно за детаљну анализу њиховог рада. Уз то, све тачке које су се тицале установа и јавних предузећа, обједињене су, што је противно оном чему се залагао покрет „Доста је било“, да се расправља посебно о сваком извештају како би могли на одговоран начин да се осврнемо на њихов рад у претходној години. Уз све то, однос СНС-а и њихових коалиционих партнера према скупштинској расправи вилдљив је и по томе што су гласали против могућности да директори јавних предузећа изађу за говорницу и одговоре одборницима Покрета на низ критика које смо изнели.

Шеф одборничке групе „Доста је било“ Срђан Маријановић је искористио прилику да укаже на мањкавост Одлуке о скидању усева, осврнувши се на чињеницу да Одлуком није утврђен начин избора правног или физичког лица које ће вршити скидање усева, што би по мишљењу чланова ДЈБ морало бити путем јавне набавке са чим се градски челници нису сложили. Остављен је простор да радно тело које је предвиђено Одлуком, закључи уговор са ким жели и по условима по којим хоће, што је незамисливо. Осим тога, Одлуком је предвиђено да само правна и физичка лица са територије Града Сомбора могу вршити посао, што такође није у складу са прописима. Одговори на питања зашто не јавна набавка и зашто само лица из Сомбора су изостали.

Поред наведеног, Срђан Маријановић је у име одборничке групе, изнео низ критика на извештаје о раду јавних предузећа које се пре свега односе на сумњиво високе “остале трошкове”, “обезвређена потраживања” као и трошкове настале ангажовањем радника путем јавних набавки за обављање послова за које и сам наручилац има систематизована радна места.  Посебну пажњу привукао је крајње сумњив уговор ЈКП “Чистоћа” са УГ “Волонтер” о вршењу едукација на тему екологије, који је закључен крајем септембра месеца 2015. године и који је требао да буде окончан 31.12.2015. године, у смислу одржавања 60 + 60 едукација у свим месним заједницама и основним и средњим сколама. Осим тога, Уговор је напрасно са 1.050.000,00 динара нарастао на 1.260.000,00 динара без ПДВ-а, што је супротно Закону о јавним набавкама. Све то је изазвало низ сумњи у легалност пословања јавних предузећа.

Одборник покрета „Доста је било“, Драган Никодијевић, изнео је чињеницу да ће цену неодговорног понашања политичара и стручњака према јавним предузећима платити грађани Сомбора, а најочигледнији пример је ЈКП „Енергана“, која је због блокаде рачуна, преко другог јавног предузећа „Водокалана“ подигла кредит у износу од 100 милиона динара уз дотације из буџета града од 60 милиона динара. Све је то последица посматрања јавних предузећа и установа као политичког плена, а не као инструмента да се грађанима омогући квалитетнији услови живота. Такође, Никодијевић је скренуо пажњу и на рад ЈКП „Простор“, који и након 3 године од оснивања није у стању да уради попис имовине са којом град располаже, а за добар део имовине не постоји никакав уговор под којим условима је градски простор дат на коришћење или најам, а поврх свега, овом јавном предузећу је проширена област деловања одлуком скупштинске већине.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ наставиће и у наредном периоду да указује на неодговорно понашање градских челника, окупљених око Српске напредне странке, према Сомбору и његовим грађанима. Наставићемо и да предлажемо мере и механизме којима би приближили рад Скупштине свим заинтересованим грађанима, јер Сомбор није ничије приватно власништво, већ град са огромним потенцијалима и богатом историјом који нема времена да трпи неспособне и неодговорне доносиоце одлука, стоји у саопштењу покрета "Доста је било".

    Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова