ПОКРЕТ "ДОСТА ЈЕ БИЛО" ТРАЖИ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ АНТОНИЈЕ НАЂ КОСАНОВИЋ

 

У нашу редакцију стигло је саопштење покрета "Доста је било", у којем чланови овог покрета захтевају смену градске већнице за спорт, децу и омладину града Сомбора, Антоније Нађ Косановић. Саопштење преносимо у целости:

Пре скоро годину и по дана, тачније, пре 16 месеци, на чело градског ресора за спорт, децу и омладину изабрана је Антонија Нађ Косановић, успешна спортискиња, али што ће се показати касније, без адекватних знања и компетенци да искористи ресурсе овог града и побољша положај деце и младих у Сомбору. У спорт се до сада није много мешала, препустила је другима да упрвљају овом области док је сву своју некомпетентност исказала предлажући Локални акциони план за младе који је захваљујући њеним страначким и коалиционим партнерима усвојен на последњој Скупштини града Сомбора.

Локални акциони план за младе (ЛАП) је стратешки документ који треба да утврди приоритете и мере које је потребно урадити како би се побољшао положај младих у нашем граду, те како би млади били равноправни учесници друштвеног живота и покретачи позитивних промена у својој локалној заједници. Дакле, све оно што усвојени ЛАП није.

Приликом формирања радне групе која је требало да креира ЛАП, градска већница је у ту радну групу поставила већином особе које немају раније искуство у креирању стратешких докумената у овој области и који немају адекватног искуства у омладинском раду и раду са младима, а резултат је један од најлошијих стратешких докумената за младе у целој Србији! Делови ЛАП-а су фалисфиковани, текст документа је пун нелогичности, недефинисаних мера, нејасних и промашених циљева. Услед нестручности и незнања нису консултована ни виша стратешка документа, као што је покрајински акциони план и Национална стратегија за младе, нити истраживање о потребама младих које је рађено за сврхе израде ЛАП-а. Јавне расправе које су организоване служиле су само као козметички детаљи на суштински лош документ.

За све горе наведено, а то је само један мали део, одговорна је искључиво Антонија Нађ Косановић, те због тога тражимо њену неопозиву оставку на место градске већнице!

Пропуштена је прилика да се искаже воља и улије нада младима да ће се више рачунати на њих и да ће им бити омогућен простор за адекватан развој и активизам и тиме успори, а у ближој будућности и потпуно прекине негативан процес одласка младих из нашег града и из наших села, напротив, посредно им је овим ЛАП-ом поручено да пакују кофере и иду што даље. Оно што је у овом тренутку хитно потребно урадити јесте да се оставком, односно сменом градске већнице заустави пропадање целог сектора и крене у озбиљан рад са младима без којих нема напретка овом Граду, стоји у саопштењу покрета "Доста је било".

    Ко је на мрежи: 65 гостију и нема пријављених чланова