САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ФК "РАДНИЧКИ" СОМБОР - ИСТОРИЈА СЕ НЕ МОЖЕ ОТЕТИ НИ КУПИТИ

 

Управни одбор Фудбалског клуба Раднички Сомбор је упутио саопштење у којем жели, како стоји у дописау, да извести јавност о стварима које су одавно престале да буду фудбалске и спортске, које превазилазе оквире логичког промишљања па чак прелазе и у противправно поступање. Саопштење преносимо у целости:

Фудбалски клуб Раднички поставља питање: како је могуће да неко спортско удружење злоупотреби идентитет једног од најстаријих спортских колектива и најдуговечнијих фудбалских клубова на територији Републике Србије? Да ли је могуће да Клуб, у коме је на волшебан начин, противно мишљењу житеља Станишића, на скупштинском заседању без званичне потврде постојања кворума потребног за одлучивање, промени име и комплетан идентитет користећи се при томе историјом и наслеђем, једног, јединог Фудбалског клуба Раднички? Несхватљиво је да се од толико имена спортских клубова „делегати” определе баш за име Раднички са годином 1912. иако је опште је познато да је ФК Станишић основан 1920. године. Како је могуће да се то догађа у граду какав је Сомбор, иначе, познатом као врло поносним на своје наслеђе. Зашто је изостала реакција оних који би требало да предњаче у заштити сомборске историје и традиције? Зашто се свесно угрожава опстанак клуба који постоји готово 107 година и има преко 150 чланова, са поступцима који се косе са законом и здравим разумом? Да ли је могуће да је град Сомбор, свесно прешао преко чињенице да је после 98 година из Станишића пресељен фудбалски клуб који је био понос села?

Да ли је могуће да Град Сомбор ћути на чињеницу да се ФК Радничком не дозволи употреба трибине чија је градња покренута за потребе клуба, а поводом обележавања сто година постојања? Пројекат источне трибине израдио је ФК Раднички, не локална самоуправа нити Спортски центар "Соко". Поставља се логично питање, који су то оправдани разлози и аргументи да се у новоизграђену источну трибину и просторије усели такозвани новоформирани клуб, који то фактички није. Да ли је могуће да се клубу, због кога се педесетих година прошлог века, градио Градски стадион, онемогућава чак и разумно коришћење објеката, односно доводи у питање чак и останак клуба на свом стадиону. Иако се управљач „државне својине” својски трудили да на сваки начин отежа даље постојање јединог, изворног Радничког, то неће успети, јер ће Клуб предузети конкретне потезе да би зауставио таква, противзаконита поступања.

Клуб, иако у заиста тешкој ситуацији, намерава да употреби све механизме како би сачувао статус једног од најстаријих фудбалских клубова у Србији. Да ли ће у наредном периоду можда још неко пожелети „да користи“ име неког спортског или културног колектива (ПВК Полет, КК Дунав Бездан, Педагошки факултет, Народно позориште...) или ће неки град имати жељу да се зове Сомбор, а да ће му то „ћутањем“ неко потврдити?

Управа ФК Раднички неће одустати од зацртаних приоритетних циљева, које је клупска скупштина једногласно потврдила на свим претходним заседањима у последње четири године. Фудбалски клуб Раднички ће настојати да остане база сомборског спорта, место где ће деца и млади са територије града добити праву прилику и безрезервну подршку.

Трудићемо се да у блиској будућности подигнемо ниво стручног рада и да окупимо најбоље људе, који ће лични интерес подредити општем добру и друштвеном развоју. Сматрамо да подршка коју ФК Раднички добија од својих спортских пријатеља, грађана Сомбора, бивших фудбалера и тренера, доказ нашег исправног поступања у очувању једног од најзначајнијих „брендова“ града Сомбора.

У Сомбору, 9. јула 2018. године, Управни одбор ФК Раднички Сомбор.

    Ко је на мрежи: 62 гостију и нема пријављених чланова