ФК "РАДНИЧКИ" СОМБОР: ПРИГОВОР НА РАД КОМИСИЈЕ ЗА РАСПОДЕЛУ ТЕРМИНА

 

У нашу редакцију стигло је сопштење Фудбалског клуба "Раднички" Сомбор у којем челници клуба указују на, како стоји у допису, дискриминаторску одлуку Комисије за распоредулу термина и простора СЦ "Соко". Саопштење са приложеном документацијом преносимо у целости:

Комисији за расподелу термина и простора у објектима СЦ Соко
Одељењу за друштвене делатности ГУ Града Сомбора
Градском већу Града Сомбора
Одборницима Скупштине Града Сомбора

Предмет: Примедба на записник – закључак 06-177/2018-VII

Обавештавамо Вас да смо примили Ваш закључак (записник) наведеног броја и да желимо да укажемо да су у истом учињене битне процесне и материјалне повреде права.

Трочлана Комисија која је наведена у записнику је по нашим сазнањима формирана од чланова Скупштине, тј два члана Скупштине ФК Раднички 1912 (ФК Станишић), тачније то су председник Дејан Матијевић, иначе и одборник у Скупштини Града Сомбора, те Небојша Видовић, што је супротно позитивним правним прописима Закона о спорту (Сл. гласник РС 10/2016) и Закона о Агенцији за борбу против корупције (Сл. гласник РС 97/2008) по питању сукоба интереса.

У наведеном документу није уочено и костатовано ко је донео одлуку, именовао наведену Комисију, са којим датумом, да ли за исти постоји деловодни број или било који други траг у евиденцијама Градске управе Града Сомбора, Одељења за друштвене делатности или Градског већа Града Сомбора.

Евидентно је да се Комисија није позвала ни на један члан било ког правилника, подзаконског или законског акта и нејасно је по којим критеријумима је Комисија дала све предности и неограничена овлашћења располагања теренима и објектима стадиона ФК Раднички Сомбор, преименованом клубу Раднички 1912 - ФК Станишић.

Фудбалски клуб Раднички Сомбор је и даље један од клубова у Сомбору са најмасовнијим чланством што се може документовати регистрацијама у ГФС Сомбор. Такође, ФК Раднички Сомбор, је једини фудбалски клуб у ГФС Сомбор који у званичним такмичењима Фудбалског савеза Војводине, наступа са свим узрасним селекцијама – пионири, кадети, омладинци и сениори.  

Констатујемо да Комисија за расподелу термина и простора у објектима СЦ Соко не поштује законске одредбе и да је учинила повреде из чланова 11, 13 и 136 Закона о општем управном поступку (Сл. гласник РС 18/2016). Дакле ФК Радничком Сомбор није омогућено да се изјасни и изнесе став за терене које су 1953. године направљени за потребе ФК Раднички и Атлетског клуба Маратон Сомбор, није омогућено право на жалбу и приговор и о томе није донето решење.

О самој расподели термина излишно је говорити јер имамо ситуацију да клуб који је на волшебан начин променио седиште и име одлучује о томе када, где и ко ће тренирати, а да клуб који постоји 107 година и који се све време налази на свом стадиону треба да тренира на неусловном терену број 2 где је, преко ноћи, без икакве дозволе па чак и најаве, асфалтирана стаза и где су угрожени безбедност и здравље фудбалера свих узраста.

ФК Раднички и АК Маратон Сомбор, уз Град Сомбор, су једини корисници друштвене, државне својине, над којима власништво полаже Република Србија. Све инсинуације (одлуке незаконите Комисије) нису правно утемељене.
    
Молимо Вас да нам објасните и ситуацију у којој Комисија за расподелу термина и простора у објектима СЦ Соко „доноси одлуке“ о терминима коришћења само за стадион ФК Раднички Сомбор, а да то не чини за стадион ФК ЖАК Сомбор. Такође, објасните нам и како је могуће да преименовани ФК Станишић заузме све терене и новоизграђену трибину (без употребне дозволе), иако је основ за изградњу тог објекта била стогодишњица ФК Раднички Сомбор. Како је могуће да ФК Станишић (Раднички 1912) има приоритет у односу на АК Маратон и ФК Раднички Сомбор?

Фудбалски клуб Раднички Сомбор жели да укаже на још једну бизарну нелогичност и невероватну неозбиљност наведене Комисије. Атлетском клубу Маратон Сомбор додељени су термини за тренинг на трим стази, после 18:30, што значи да ће им у највећем делу сезоне, бити потребне приручне лампе или слични извори светлости, како би могли несметано да реализују тренажни процес. Напомињено да се и у овом случају ради о клубу који има традицију дужу од једног века.

Поставља се питање који су разлози и критеријуми да челни људи града установе двоструке аршине и изврше непобитну дискриминацију најмасовнијег спортског колектива у граду фаворизујући спортски колектив без чланова, седишта и правног утемељења.

ФК Раднички је приморан да о оваквим дешавањима извести гранске савезе и надлежне институције у земљи и иностранству.  
    
Молимо, Градско веће, градоначелницу и надлежна одељења Градске управе Града Сомбора да преиспитају досадашње одлуке и донесу нова, законска решења сходно правди и истини.


У Сомбору, 3. августа 2018.                                                                 ФК Раднички Сомбор, председник Ласло Карачони

Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова