ОДРЖАНА ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА "Liberty Cycling Race"

 

Протеклог викенда одржана је међународна манифестација "Liberty Cycling Race", чији је старт био у Сомбору а циљ у Осијеку. Караван бициклиста из Сомбора је у суботу са трга Косте Трифковића кренуо Панонским путем мира, преко Бачког Моноштора и Бездана до границе са Републиком Хрватском, где је одржано дружење уз порцију "Чонкиног пасуља" и погледом на Дунав. Караван су чинили чланови више удружења из Сомбора и околине, које  су предводили организатори из БК "Сомбор", "Ciklocooltura" и "Adrenaline Cyclo" са својим активистима. После дуже паузе и евоцирања успомена са десетогодишњице отварања ове, све популарније бициклистичке руте, део учесника се преселио на комплекс код споменика "Јулка", на брду изнад села Батина, а остали су се уз пратњу саобраћајне полиције ПУ Сомбор вратили за Сомбор.

На платоу код споменика у 13 сати је стартовао такмичарски део манифестације у којем је учествовао 61 такмичар из 12 екипа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Мађарске. Трка је била дужине 63 километра и возила се по винским цестама Барање. На циљ у Осијеку први је стигао мађарски професионалац Zsolt Der, који је за ову прилику возио у дресу нове сомборске екипе "Liberty Cycling Team", други је био Небојша Јовановић из београдске професионалне екипе "Dare Viator Paritzan" док је трећи био Csomor Zoltan из екипе "Sekszard" из Мађарске. Zsolt Der је уједно поставио најбоље време, прешавши стазу за 1 сат 29 минута и 43 секунде.

Сомборски возачи су на овој атрактивној трци освојили чак седам медаља у осам категорија. У елит категорији бронзу је освојио Лазар Санковић из екипе "ЛЦР", у категорији возача до 17 година Стефан Силађев је освојио треће место за екипу "ЛЦР", Алекса Козодеровић (ЛЦР) је одличним спринтом испред велике групе донео злато сомборцима у категорији до 29 година, док је сребро узео Лазар Дедић у дресу БК "Сомбор". Из ове екипе славила је и Ивана Вилим у категорији дама, док је код Ветерана Ц, трећи кроз циљ прошао Марко Миленковић у дресу екипе "АС" Апатин.

Након трке такмичари су имали могућност  да пробају више врста славонског фиша, љутог ђувеча, хлеба умешеног од брашна са воденице и пића из асортимана Осијечке пиваре, који су служени уз стару воденицу на обали Драве. Спортски директор трке и БК "Сомбор", Роберт Мартон је након трке поздравио све учеснике "Liberty Cycling Race", захвалио се екипама које су дошле на прво издање ове трке као и Аутономној покраини Војводине која је подржала овај пројекат као међународну манифестацију која ће наставити са активним радом па ће трка бити организована и следеће године. Мартон је већ најавио неке новине по питању трке за 2018 годину. Старт трке планиран је да буде у Осијеку, а циљ након неких 130 километара у центру Сомбора. Ове године је спонзор прва три места у апсолутној трци био Биткоин са својом крипто валутом која је све популарнија. Ово је иначе прва трка у свету која је наградни фонд исплатила у овој валути. (Драгана Сиљановић Козодеровић)

    Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова