ВИШЕ ОД 600 КАРАТИСТА МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА НА ПРВЕНСТВУ СРБИЈЕ ДЕМОНСТРИРАЛО ВРЕДНОСТИ КАРАТЕА

 

У суботу, 31. марта и недељу, 1. априла, Сомбор је био домаћин првенства Србије у каратеу за полетарце, пионире и наде у катама и за пионире и наде у борбама. У Сомбору је обележен и јубилеј –  50 година каратеа у Војводини.

Првенство је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је истакла да је државно првенство од великог значаја за наш град, доприноси афирмацији спорта и града, али  доприноси и развоју правих вредности код деце.

Градоначелница је на прослави 50 година каратеа у Војводини,  поздравила  осниваче овог спорта у Сомбору и Војводини, и захвалила се Карате савезу Војводине што је Сомбор домаћин првенства  Србије и прославе  јубилеја.

- Сигурна сам да су прослави јубилеја допринели и сомборски карате клубови и задовољство је видети више од 600 младих такмичара. Сматрам да је од изузетног значаја да се деца од најранијег доба укључе у спорт, то доприноси како спорту, тако и развоју деце, њиховог карактера, њихове психологије. Тим пре, што карате афирмише оно највредније у човеку, обратила се присутнима градоначелница Душанка Голубовић.

Присутнима се обратио и помоћник министра за спорт и омладину Дарко Удовичић, који је истакао да прослава овако великог јубилеја није мала ствар, али и да су за то најзаслужнији управо каратисти.

- Министарство спорта препознаје карате као олимпијски спорт и Влада и Министарство ће помагати да се развија још више и сви генерално заједно идемо правим корацима. Сигуран сам да ћемо се радовати на Олимпијским играма и да ће они који се баве овим спортом остварити велике успехе у будућности, рекао је Удовичић.

Председник Карате савеза Војводине Страхиња Тепавчевић је навео да се у Србији каратеом данас бави више од 800 клубова, са око 40.000 деце и омладине.

Председник Карате федерације Србије Славољуб  Пипер је навео да је значајно да ће неко од малишана који се такмиче на првенству у Сомбору „ући у програм припреме за олимпијаду младих у карате спорту.

- Карате је дуго сањао о Олимпијским играма и после 50 и више година тај сан је постао јава и све је сада усмерено ка Олимпијским играма, истакао је Пипер.

На свечаности поводом прославе 50 година каратеа у Војводини обратила се и Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа  града Сомбора за спорт и омладину.

Прослави су присуствовали  челници Спортског савеза Војводине, Спортског савеза Србије и други заслужни спортисти и посленици овог спорта.

На свечаној академији поводом прославе 50 година карате спорта у Војводини коју је организовао Карате савез Војводине и град Сомбор, посебно признање – златна медаља, за допринос развоју и популаризацији каратеа у Војводини додељено је тренеру карате клуба "Сомборац" и селектору репрезентације Србије Петру Косановићу. Најуспешнијој каратискињи Сомбора, Дуњи Жеравић-Лалић и такмичаркама карате клуба "Сомборац", Вањи Савески и Милани Јакшић, додељене су специјалне захвалнице Карате савеза Војводине.

На државном првенству за полетарце, пионире и наде у спортском каратеу, такмичари карате клуба "Сомборац" остварили су изузетно вредан резултат. Ученици тренера Петра Косановића освојили су осам медаља у извођењу ката у појединачној конкуренцији, од чега су чак пет златних. Шампиони Србије  у својим категоријама постали су: полетарка Лана Кризманић (2009.годиште), пионирка Јована Миличевић (2008.годиште), пионир Никола Чавић (2008.годиште), нада Кристина Коловић (2006. годиште) и нада Михајло Башић (2006.годиште). Вицешампионске титуле припале су пионирки Кристини Косановић (2008. годиште) и Јовану Блануша (2006.годиште) који је наступао у категорији нада. Једину бронзану медаљу освојила је Кристина Косановић у апсолутној категорији пионирки 2008. годиште, и тако стекла право наступа на Балканском шампионату за децу који се одржава крајем априла у Београду.

Са пет златних, две сребрне и једном бронзаном медаљом, карате клуб "Сомборац" је у свеукупном пласману у катама заузео треће место.

    Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова