ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ ДИКТИРАЈУ ТЕМПО ПРСКАЊА КОМАРАЦА
ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ ДИКТИРАЈУ ТЕМПО ПРСКАЊА КОМАРАЦА

Ситуација са најездом комараца, насталом као последица огромне количине падавина у претходном периоду која је захватила цео регион, па и сомборско подручје, била је повод за трећи у низу састанака који је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић одржала са представницима предузећа „Орис доо“ које, заједно са предузећем „Циклонизација“ АД Нови Сад спроводи третмане прскања комараца на територији Града Сомбора и Ветеринарског специјалистичког института „Сомбор“, који врши стручни надзор над спровођењем третмана.

  • Хидрометеоролошке прилике током ове године и обилне кише изузетно погодују убрзаном и несметаном развоју комараца, кише су допринеле изливању водених токова и узроковале појаву плављења и формирања великог броја плитких стајаћих водених површина које су идеално станиште за развој комарца, а високе температуре уз толику влажност земљишта су погодовале бујању траве и растиња које су идеално скровиште за одрасле јединке комараца. Сви наведени фактори уједно и спречавају планирано спровођење третмана. Упркос таквој ситуацији, ми заједно са колегама из „Циклонизације“, успевамо да се придржавамо плана и програма сузбијања комараца и континуирано спроводимо третмане, наравно уз неопходна прилагођавања постојећим условима на терену, објашњавају надлежни из „Ориса“.

Из овог предузећа кажу да је закључно са 19. јуном извршен третман сузбијања комараца са земље у свим насељеним местима Града Сомбора, као и третман из ваздуха на подручју заштитне зоне Дунава и ободних делова насеља Бачки Моноштор и Бездан, а континуирано се врши и сузбијање ларви на воденим површинама. Струка каже да свакодневни третмани на истим површинама не би значајније утицали на побољшање тренутне ситуације, с обзиром да хидрометеоролошки услови омогућавају константно премножавање комараца, а са том констатацијом је сагласан и контролни и надзорни орган – Ветеринарски специјалистички институт „Сомбор“.

Град Сомбор је за сузбијање комараца на својој територији, која подразумева и сва насељена места, обезбедио буџетска средства, благовремено спровео поступак јавне набавке и закључио уговор на трогодишњи период – од 2018. до 2020. године, те се тај посао ради у складу са планом и програмом. Међутим, уколико стручни надзор из Ветеринарског специјалистичког института „Сомбор“ процени оправданом примену нових препарата и повећаног броја и врсте третмана за сузбијање комараца, локална самоуправа Града Сомбора ће максимално изаћи у сусрет потребама својих суграђана и омогућити решавање проблема с комарцима.

 

Овај чланак има један коментар

  1. УНРНАДИЋУ НЕМА КОМАРАЦА. ТО СУ КРВОПИЈЕ. О КАКВОМ ПРСКАЊУ ПРИЧАТЕ ? МОЖДА НЕ ЗНАТЕ ДА И ОВДЕ ЖИВЕ ЉУДИ !!! ОВДЕ ЈЕ УЖАС….ПРОШЕТАЈТЕ КОЈИ ДАН ОКО ОВИХ САЛАША….ТО ЈЕ ЈЕДНОСТСВНО ВРЕМЕНСКА КАТАСТРОФА !!!!

Оставите одговор

Close Menu