ЗБОГ НАГЛИХ ПРОМЕНА ТЕМПРАТУРЕ, ПОВЕЋАН БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА У СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА
ЗБОГ НАГЛИХ ПРОМЕНА ТЕМПРАТУРЕ, ПОВЕЋАН БРОЈ ПАЦИЈЕНАТА У СОМБОРСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

Почетком јуна температура у Сомбору, као и у другим деловима Војводине, била је око 20 степени. Потом је стигао тропски талас, а затим поново захлађење, додуше не превелико. Јуче је у Сомбору измерено 27 степени. Температурна колебања стрес су за организам, те је ових дана у сомборском дому здравља повећан број пацијената.

Када термометар подивља, а температура са 20 степени преко ноћи скочи на преко 30 уз високу влажност ваздуха, није лако никоме, ни онима који болују од хроничних болести, а ни здравима.

  • То су баш драстичне промене. Од плус 16, 17 степени на плус 30. Стрес је то за сваки организам, каже Милорад Радовић.
  • Тешко је и за децу, а не за нас старе. Ја сам у прошли петак чак колабирала, што се мени често дешава, каже Тода Штамфер.
  • Ја лично подносим лакше нагло захлађење и баш ми данас прија ова температура, каже Хајналка Проданов

Ових дана било је више пацијената у амбулантама сомборског Дома здравља, а разлог су временски услови.

  • Највећи број пацијената који нам се јављао су они са реуматским обољењима, затим пацијенти са високим крвним притиском, срчаним проблемима, каже др Здравко Хлодик, помоћник директора Дома здравља Сомбор.

Лекари саветују пацијентима да облаче лагану одећу, прилагоде исхрану и пију довољно течности, а лекару се треба јавити када се погорша основна болест.

  • Алармантна стања када се треба јавити свом лекару су бол у грудном кошу, трњење и стезање руке, што значи да је дошло до погоршања обољења срчаног мишића. Затим вртоглавице, несвестице, екстремна слабост, малаксалост. Али и несаница која је била проблем код старијих пацијената током овог топлотног таласа, који нису могли спавати и по пет, шест ноћи, каже др Хлодик.

Просечна средња температура почетком јуна у Сомбору је била 20 степени, а онда је скочила на 30 уз средњу влажност ваздуха од чак 90 посто. А за овај период године, просечна влажност ваздуха је испод 30 посто. До сада су током јуна у Сомбору била само два таква дана. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

 

Оставите одговор

Close Menu