ЗБОГ НЕДОСТАТКА НОВЦА, ГРАДСКИ НАРОДНИ ОРКЕСТАР „СПОМЕНАР“ ПРЕД ГАШЕЊЕМ!
ЗБОГ НЕДОСТАТКА НОВЦА, ГРАДСКИ НАРОДНИ ОРКЕСТАР „СПОМЕНАР“ ПРЕД ГАШЕЊЕМ!

Након безмало деценију постојања, Градски народни оркестар „Споменар“ Сомбор се због финансијских проблема суочио са престанком рада и гашењем. Како кажу из овог сомборског оркестра који се бави очувањем народне традиције кроз извођење изворне народне музике Србије, као и музике земаља окружења, на овај корак су се одлучили јер немају новац за функционисање. У допису које је упутило руководство оркестра, „Споменари“ апелују на Сомборце да им помогну да пронађу адекватан простор у којем би наставили са радом.

„Ове године, 21. септембра бисмо требали да прославимо 10. рођендан. Међутим, како ствари стоје, оркестар је принуђен да престане са радом. Немамо новац да плаћамо закуп просторија које нам град “нуди”. Од града смо ове године добили само 60.000 динара за финансирање целогодишњег рада. Чланови су морали да плаћају месечне чланарине, које су месечно биле све више, а од тога смо једва могли да платимо струју и закуп. Због тога су чланови почели да напуштају оркестар (незапослени, ђаци, студенти, минимална примања). Последња нада је помоћ Вас, пријатеља, да пронађемо простор у коме бисмо могли да наставимо са радом. У супротном, “Споменар” гаси своје име 21. септембра, када је и почео са радом, пре 10 година…“, стоји у допису Градског народног оркестра „Споменар“ Сомбор.

Сви који желе да помогну, надлежне у оркестру могу контактирати путем телефона 069/210-89-77.

Оркестар „Споменар“ је основан 21. септембра 2009. године у Сомбору, са идејом да свим музичарима који воле и желе да свирају народну музику пружи шансу да то раде и да своје музичко умеће покажу на јавним наступима. Чланови „Споменара“ учествовали су на многим манифестацијама у граду Сомбору, али су наступали и ван нашег града, у Мађарској и Хрватској. Учесници су прва два фестивала „Глас анђела – Тијана Јурић“. Концерте „Споменара“ увек прати бројна публика и за сваки се тражи улазница више, а на њиховим наступима се поред изворне, може чути и новокомпонована народна музика, која је у духу традиционалне музике.

 

Оставите одговор

Close Menu