„БИМАЛ“ ИНВЕСТИРА 35 МИЛИОНА ЕВРА У СОМБОРСКО „НОВО СУНЦЕ“
„БИМАЛ“ ИНВЕСТИРА 35 МИЛИОНА ЕВРА У СОМБОРСКО „НОВО СУНЦЕ“

Бимал Група завршила је поступак преузимања и постала већински власник сомборске фабрике за производњу јестивог уља „Ново сунце“. Генерални директор компаније „Бимал“ и председник управе „Студен Групе“ Илија Студен каже за Танјуг да предстоји улагање од 35 милиона евра у повећање капацитета сомборске фабрике. Он је истакао да је циљ аквизиције „Бимала“ укрупњавање и јачање индустрије уља у региону Западног Балкана.

Намера је, каже, да компанију чију су већинско власништво стекли доведу на највиши техничко-технолошки ниво производње који већ поседују у фабрици за производњу јестивог уља у Брчком. Први кораци у Сомбору биће реконструкција погона, подизање производних капацитета и проширење производног асортимана па ће се ту поред сунцокретовог и сојиног семена прерађивати и уљана репица. Циљ је да обе фабрике производе идентичне производе од све три сировине, објаснио је Студен.

  • Почетна улагања у овај пројекат су 20 милиона евра, а будући да је план да капацитет производње подигнемо са тренутних 100.000 тона на 180.000 тона годишње, улагања у наредном периоду ће достићи укупан износ од 35 милиона евра, изјавио је Студен.

Производњом у фабрикама у Брчком и у Сомбору ова Група ће годишње пласирати више од 250.000 тона полупроизвода и готових производа на домаћа тржишта као и на извозна тржишта Турске и Блиског истока. (Танјуг)