ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН ДОДЕЛОМ ПРИЗНАЊА „АВРАМ МРАЗОВИЋ“
ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН ДОДЕЛОМ ПРИЗНАЊА „АВРАМ МРАЗОВИЋ“
  • Категорија:Друштво

Поводом 8. новембра – Дана просветних радника, у Великој сали Скупштине града организована је пригодна свечаност на којој је просветним радницима уручено признање „Аврам Мразовић“, захвалнице и новчана награда.

Признање „Аврам Мразовић“ установљено је 2015. године и додељује се просветним радницима са територије Града Сомбора за ангажман који доприноси подизању стандарда кроз иновативан рад у предшколском, основношколском и средњошколском образовању.

На овогодишњем конкурсу за доделу признања надлежна Комисија је одлучила да се признање „Аврам Мразовић“ у области предшколског образовања додели васпитачици Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Недељки Живковић, у категорији основношколског образовања и васпитања Едити Сакали, педагогу у ОШ „Братство Јединство“ у Сомбору и у категорији средњошколског образовања и васпитања овогодишње признање „Аврам Мразовић“ додељено је др Лидији Неранџић Чанда, професорки српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору.

Признање и захвалнице награђеним просветним радницима уручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић која је учитељима, васпитачима, професорима и наставницима честитала Дан просветних радника и истакла да је ово прилика да величамо име и значај нашег Сомборца и визионара Аврама Мразовића.

  • Подсетићу да смо прошле године обележили 240 година од када је основана прва школа за образовање српских учитеља на читавом словенском југу, чувена Норма, чији је оснивач и утемељитељ управо Аврам Мразовић. Захваљујући њему пре више од два века Сомбор је постао центар образовања. Наша је жеља да такав остане и у будућности. Зато смо и у претходним годинама и у овој години, улагали у све оно што чини образовање у нашем граду, од предшколског, основног, преко средњошколског и све оно што је у надлежности Града Сомбора. Наша је жеља да свако сомборско дете има право на предшколско образовање од најранијег узраста, те смо кренули у доградњу објеката предшколских установа, повећавали број смештајних капацитета и подстицали и приватне вртиће. Сходно томе готово да ни једно дете не чека на упис у вртиће и на томе ћемо радити и у будуће, рекла је градоначелница.

Она је напоменула да су највеће инвестиције у области предшколског васпитања и образовања ове године били из мера популационе политике у објекту вртића „Невен“ у Коњевићевој улици.

  • Ништа мања наша жеља није ни да у основним школама имамо квалитетне услове за образовање и васпитање, те ћемо стога и даље улагати у зграде и друге објекте и опремати наше школе. Највеће инвестиције ове године имали смо у ОШ „Никола Тесла“ у Кљајићеву, нагласила је Голубовић.
  • За нас је од значаја и средњошколско образовање, даље усмеравање и афирмација наших средњих школа да иновативним и развојним програмима афирмишу и даље Сомбор као центар образовања и васпитања. Највеће инвестиције ове школске године имаћемо у Средњој техничкој школи где је то и најпотребније. О свему овоме када говорим, говорим о зградама, објектима и опреми и о свему ономе што заправо без људског фактора и потенцијала нема никаквог смисла. Отуда заправо сматрам највећом инвестицијом ове године отварање Центра за стручно усавршавање запослених у образовању, одакле очекујемо да потекне један велики расадник знања у коме ће наши просветни радници бити слушаоци, али и предавачи и у том смислу такође утицати на центар образовања у Сомбору, казала је Душанка Голубовић.

Свечаности поводом Дана просветних радника присуствовали су просветни радници предшколског, основношколског и средњошколског образовања, представници Школске управе Сомбор, Педагошког факултета, као и представници органа локалне самоуправе у Сомбору.

У свечаном делу програма учестовали су ученици Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора и хор Сомборског певачког друштва.

НЕДЕЉКА ЖИВКОВИЋ рођена је 1962. године у Белом Манастиру, Република Хрватска, где је завршила Основну школу „Јован Лазић“, а потом и средњу школу „Братство- јединство“ смер управно- правни референт. Педагошки факултет – програм студија предшколског одгоја уписује 1981. године у Осијеку.

Након завршеног школовања прво радно искуство стиче у Радној организацији за одгој, негу и заштиту деце предшколског узраста „Вељко Влаховић“ у Белом Манастиру, затим прелази у Дечји вртић „Радост“ у Дарди, док у Предшколској установи „Вера Гуцуња“ у Сомбору ради непрекидно од 1998. године.

Протеклих 30 година испратила је многе генерације, одрастала и учила заједно са децом, уживала у дечијим и властитим успесима, истраживала дечје и своје могућности, стално улазећи са великим интересовањем у све што је ново. У свом раду ослушкује интересовања деце, подстиче децу да изражавају своје мишљење, жеље и потребе, укључује децу и родитеље у припрему и реализацију активности, подстиче сарадњу у сваком погледу. Улаже много труда у добру сарадњу са породицом што доводи до лакшег решавања текућих проблема, изграђивања поверења и спремности чланова уже и шире породице да се лично ангажују у процесу учења. Веома често себи и деци пружа могућност да ствари виде из другог угла, да се пева и прича на необичан начин, да се бива у неоуобичајеним и замишљеним ситуацијама и просторима. Подстиче игру у малим групама, игру у којој се уважавају различитости и идентитети, а посебну пажњу посвећује осамостаљивању деце у бризи о себи и другима.

Недељка је своје стручно усавршавање наставила кроз присуство бројним семинарима, трибинама и конференцијама, на који начин је размењивала искуства са људима истих интересовања и стицала нова знања. Међу многим реализованим пројектима истакао се пројекат „Стара здања Сомбора“ презентован на стручном скупу „Васпитачи васпитачима“ на Златибору. Установу је представљала на Колонији „Дечијег пријатељства“ у Штипу (Македонија), као и у Врању у оквиру пројекта „Вртић као сигурно и подстицајно окружење за учење и развој“.

У свом раду посебну пажњу посвећује коришћењу ресурса средине и сарадњи са локалном заједницом. Организује посете институцијама културе (галерија, музеј, библиотека), упознаје децу са занимањима одраслих кроз посете и позивања стручних лица, те користи сваку прилику за богаћење дечијих сазнања.

Недељка је дете у души, пуна стрпљења и размевања, нежне руке и пријатног гласа, те је тако и омиљена међу децом. Свакодневно осмишљава активности које маме дечији осмех и продубљују машту. Прослављајући дечије рођендане „путује“ земљама света док причама за лаку ноћ наговештава нове авантуре. Мотивацију проналази у дечијем осмеху и топлом јутарњем загрљају, што јој показује да уложени труд није узалудан и да њиме треба и даље крочити.

ЕДИТА САКАЛИ, рођена.1958 у Сомбору. Педагошку академију ,,Жарко Зрењанин“ завршила је у Сомбору и након тога у Новом Саду на Филозофском факултету уписује смер Педагогија . Дипломира међу првим студентима у генерацији.

У основну школу ,,Братство јединство“ Сомбор запошљава се 01.09.1982. године где и данас ради. Од 01.02.2002. године до 01.02.2003. године била је ангажована у Школској управи Сомбор на пројекту – Школско развојних програма.

У току свог рада стручно и професионално обавља послове стручног сарадника – школског педагога по прописаном програму за стручне сараднике.

Активно је учествовала у 14 домаћих и међународних пројеката, бројним трибинама, округлим столовима, фокус групама, конференцијама и научним скуповима. Реализатор је 19 акредитованих програма од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Едита Сакали је била сарадница на изради приручника за превенцију родно заснованог насиља под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а главни је и одговорни уредник часописа „Педагошка стварност“, публикације од посебног интереса за науку.

Током свог професионалног ангажмана радо је помагала студентима Педагошког факултета у писању семинарских радова, припреме за час, реализацији истраживања и писање дипломских радова. Такође има добру сарадњу са Филозофским факултетом у Новом Саду, смер Педагогија у помагању у истраживању студената, писању семинарских радова дипломских радова, као и примање студената за обављање праксе из предмета Методика рада школског педагога у ОШ ,, Братство јединство“ у Сомбору. Пружала је стручну помоћ колегама у изради магистарских, мастр и докторских радова.

Била је координатор за Вршњачку медијацију Суботица-Сомбор-Нови Сад у периоду 2006-2007. године. Била је два мандата у Управном одбору Педагошког друштва Србије, а четири мандата Педагошког друштва Војводине и два пута у Школском одбору у школи. Њен основни пословни мото је да ни један ученик из кацеларије педагога не може да изађе без осмеха!

Поседује ентузијазам, посвећеност, одговорност, способност организовања, самоиницијативна је и амбициозна, комуникативна, вредна и спремна на тимски рад и велики професионализам у својој пракси.

ЛИДИЈА НЕРАНЏИЋ ЧАНДА – доктор је филолошких наука, професорка Српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору која представља угледни пример наставника 21. века. Њену предузимљивост, креативност и изванредну наставну праксу, потврђују многобројне награде и признања који је сврставају међу најиновативније наставнике нашег града, Републике, региона, света.

За 28 година рада у просвети континуирано има високореферентне резултате и постиже значајна постигнућа у раду, учествује у развијању и јавном представљању примера добре праксе; успешно примењује савремена достигнућа, методе и технологије у образовно-васпитном и научном раду; доприноси унапређивању квалитета рада установе у настави и ваннаставним активностима, доприноси угледу установе у којој ради, града Сомбора, Србије, у домаћим и међународним оквирима.

Има звање педагошког саветника; просветног саветника – сарадника. Научни је сарадник Филолошког факултета у Београду; спољњи сарадник Завода за унапређење васпитања и обазовања; ванредни је члан редакције и лектор „Савремена настава“- стручне књиге из области образовања, Подгорица; члан шире Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије; председник Друштва за српски језик и књижевност Србије – Подружница Сомбор; члан Управног одбора Форемест фондације и амбасадор Србије (једне од највећих светских образовних организација); реализатор акредитованог семинара бр. 708 ЗУОВ-а (Методички приступ обради књижевности).

Добитник је 60 републичких признања од стране Министарства просвете Р. Србије и Друштва за српски језик и књижевност Србије за менторство ученицима који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима из: српског језика и језичке културе, лингвистике, књижевности. Два пута (2012. и 2013.) била је вођа олимпијског лингвистичког тима Републике Србије. Једини је двоструки добитник Признања „Др Ђорђе Натошевић“ (шк. 2000/2001. И 2016/2017.) за изузетне васпитно – образовне резултате и за рад са талентима, које додељује Покрајински секретаријат за образовање. Једна је од суоснивача Асоцијације најбољих наставника ex Yu, и носилац титуле Најбољи наставник ex Yu. Добитница је престижног светског признања најбољих наставника „Global Teacher Award 2019”.

Са ученицима је учествовала у неколико међународних пројеката.

Рецензент и лектор неколико универзитетских уџбеника, збирки поезије, романа, монографија. Организатор и модератор књижевних вечери.

Вишегодишњи је сарадник на три научноистраживачка пројекта Одсека за славистику Карл-Гранц факултета у Грацу, Аустрија. Научне радове (укупно 27) објавила је у категоризованим стручним часописима.

Гимназија „Вељко Петровић“ је на њену иницијативу и ангажовање постала национални партнер научно-образовног програма ЛУМА Центра Финска (заједнице финских универзитета) који је добитник „Global Best Awards 2018“ као најбољи европски програм СТЕМ образовања у школама.