ДАНАС ЈЕ 137. РОЂЕНДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР! ТИМ ПОВОДОМ ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „СЕМПЕР ИДЕМ“
ДАНАС ЈЕ 137. РОЂЕНДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР! ТИМ ПОВОДОМ ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „СЕМПЕР ИДЕМ“
  • Категорија:Култура

У Народном позоришту Сомбор, 23. новембра изведена је несвакидашња позоришна представа „Семпер идем“, према истоименој књизи Ђорђа Лебовића. Никада у сомборском позоришту једна представа није трајала пет сати, али исто тако никада раније публика није на лакши начин прошла кроз једну аутобиографску причу.

Трагични догађаји из Другог светског рата испричани из визуре једног сомборског јеврејског дечака, никога не остављају равнодушним, истичу у Народном позоришту Сомбор о овом роману – хроници, по којем је рађена истоимена представа.

Део тог детињства у Краљевини Југославији уочи Другог светског рата, виђеног очима детета, јесте и ширење нацизма, како у својој околини, тако и у Европи. Како је примећено, Ђорђе Лебовић је у виду имао паралелу између ондашњег лудила и рата који је у Југославији букнуо 90-их година 20. века. У рату је изгубио 40 чланова своје породице, а као петнаестогодишњак обрео се у Аушвицу.

Представа је почела у 18 часова и састојала се од три, односно четири дела: “Од раја до пакла”, “Сазревање” и “Предсказања / Велики суноврат”. Енергија и емоција преплитале су се у свакој сцени.

Драматизацију и режију потписује Горчин Стојановић. У представи играју: Марко Марковић, Саша Торлаковић, Ивана В. Јовановић, Биљана Кескеновић, Нинослав Ђорђевић, Бранислав Јерковић, Срђан Алексић, Вања Ненадић, Даница Грубачки, Милијана Макевић, Драгана Шуша, Немања Бакић, Александар Ристоски, Ервин Хаџимуртезић, Богомир Ђорђевић, Перо Стојанчевић, Давид Тасић Даф, Олгица Несторовић, Предраг Грујић, Стефан Бероња. Костимограф представе је Лана Цвијановић, сценограф Горчин Стојановић, кореограф Иста Степанов, а асистент редитеља Тијана Марковиновић.

Премијером представе “Семпер идем”, рађеном по роману Ђорђа Лебовића, у драматизацији и режији Горчина Стојановића, Народно позориште Сомбор, основано 25. новембра 1882, обележило је свој дан и прославило 137. рођендан.

Премијери представе присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и члан градског већа задужен за област културе и образовања Немања Сарач.

Прва представа у згради Позоришта у Сомбору одржана је 25. новембра 1882. године. Здање је саграђено на иницијативу Деоничарског друштва сомборског позоришта, формираног 1879. које су чинили грађани Сомбора. Од тада, Позориште у Сомбору ради континуирано. Стално професионално позориште делује од 1946. године, а 1952. прераста у Народно позориште. Народно позориште Сомбор традиционално слави Дан позоришта током целог месеца новембра и својој драгој публици нуди попуст од 50% на пуну цену улазница за све репризне представе Народног позоришта Сомбор.