„ХОТЕЛ БЕОГРАД“ СА МИЛОШЕМ БИКОВИЋЕМ ОТВАРА СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
„ХОТЕЛ БЕОГРАД“ СА МИЛОШЕМ БИКОВИЋЕМ ОТВАРА СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
  • Категорија:Култура

Треће издање Сомборског филмског фестивала, које ће бити одржано од 10. до 13. јула 2020. године у организацији Културног центра „Лаза Костић”, биће отворено у Атријуму Градске куће свечаном церемонијом, у петак 10. јула од 20 часова. Исте вечери у 21 сат почеће и главни програм, пројекцијом руско-српског биоскопског хита „Хотел Београд”. Ово остварење имало је своју српску премијеру непосредно пред увођење ванредног стања у Србији, па ће пројекција у Сомбору бити једна од првих након што у земљи буде обновљен биоскопски и фестивалски живот.

„Хотел Београд” је режирао Константин Статскиј, главне улоге тумаче српска филмска звезда Милош Биковић и руска глумица Дијана Пожарскаја. Радња филма прати Павла, богатог наследника и власника престижног хотела Београд, познатог по својим бурним изласцима и раскалашном начину живота. Када се у тај свет умешају београдска мафија, луда невеста, стара љубав и необична фамилија, његов лагодан живот се претвара у авантуру где је све могуће.

Милош Биковић, главни глумац и један од продуцената филма, изјавио је да му је драго што филм отвара Сомборски филмски фестивал и да приказивање филма, пре уласка у редовну биоскопску дистрибуцију, показује колику подршку продукцијска кућа „Archangel Studios” пружа фестивалском животу у Србији.

„Изузетно ми је задовољство што ће филм „Хотел Београд” отворити Сомборски филмски фестивал и што се живот полако враћа у нормалу после пандемије коју смо преживели. Надам се да ће публика уживати јер ће имати прилику да гледа филм на великом екрану, а та заједничка атмосфера са тоновима лаке комедије и шармантне приче даје много више него мали екрани које смо непрекидно гледали док смо били затворени. „Хотел Београд” је прича о Павелу и Даши, која је започела још у серији „Хотел Елеон”, а идеја филма је да се тај глумачки тандем пренесе у Србију, како би се руска публика упознала са Београдом и чарима које има наша земља”, појаснио је Биковић.

У главном такмичарском програму ће, у Атријуму Градске куће, бити приказана и друга савремена домаћа филмска остварења, настала у Србији али и кроз копродукције са другим европским земљама са значајном филмском репутацијом.

У суботу, 11. јула у 21 сат на програму је награђивани филм „Ајвар” Ане Марије Роси, са Сергејем Трифуновићем и Наташом Нинковић у главном улогама. Радња филма прати брачни пар који дуже време живи у Стокхолму, а њихова веза стаје на испит након што за ускршње празнике дођу у Србију.

Исте вечери од 23 сата биће приказан филм „Упркос магли” нашег прослављеног редитеља Горана Паскаљевића, који је домаћу премијеру имао на ФЕСТ-у непосредно пред почетак ванредног стања. Ова копродукција неколико земаља је филмска прича о једном од многобројних малолетних избеглица који уточиште траже на друмовима Италије.

У недељу, 12. јула у 21 сат публика ће моћи да види филм „Отац” Срдана Голубовића, овенчан двема наградама на престижном Берлиналу почетком ове године. Након европске и српске премијере, и свега неколико дана биоскопског приказивања, овај филм о оцу коме су одузели децу, још једно је остварење које ће овог лета практично започети фестивалски живот у Србији. Главну улогу тумачи хрватски глумац Горан Богдан.

Последњи филм у главном програму биће „Реална прича” Гордана Кичића, заказан за недељу 12. јула у 23 сата. У свом редитељском дебију, овај популарни глумац игра и главну улогу. Филм „Реална прича” води нас кроз сагу о глумцу, Вељку Радисављевићу, који има утисак да се цео свемир уротио против њега.

Стручни жири који ће одлучивати о наградама чине глумица Марија Бергам, глумац Феђа Стојановић, и филмски продуцент Фети Даутовић. На фестивалу ће бити додељене награде Ернест за најбољи филм, глумицу и глумца, као и Специјални Ернест – за досадашњи и будући допринос добрим филмовима.