ИЗЛОЖБА ЛИТОГРАФИЈА СЛАВНОГ ФРАНЦУСКОГ СЛИКАРА АНРИ де ТУЛУЗ-ЛОТРЕКА У СОМБОРУ
ИЗЛОЖБА ЛИТОГРАФИЈА СЛАВНОГ ФРАНЦУСКОГ СЛИКАРА АНРИ де ТУЛУЗ-ЛОТРЕКА У СОМБОРУ
  • Категорија:Култура

Изложба „Анри де Тулуз-Лотрек – литографије, плакати и илустрације насловних страница“ биће отворена у суботу, 18. маја у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор. Поставка садржи 25 литографија и оригиналних насловница модних магазина славног француског сликара Анри де Тулуз-Лотрека.

Изложба се реализује у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ и биће постављена до 8. јуна.
Анри де Тулуз-Лотрек, француски сликар, графичар и илустратор, рођен је у старој француској породици племићког порекла. Учен од стране академских сликара, у раној младости је сликао конвенционалне радове са мотивима природе и коња, да би се касније окренуо натурализму, те импресионизму. Временом формира сопствени стил и постаје постимпресионистички сликар и литограф који у својим радовима осликава боемски живот у Паризу током XIX века.

Ширу пажњу јавности Тулуз-Лотрек је освојио серијом плаката које је направио за Мулен Руж, чији је био редован гост. Његове слике, које су беспоштедно откривале сјај и беду париског друштва, садржавале сатиру, гротеску, откривале комедију човека и изазивале тугу и разочарење, биле су дочекане или одушевљењем или оштрим неодобравањем.

Изложба у Сомбору се реализује у сарадњи са Средњоевропским културним центром и галеријом „Стјуартс“ из Новог Сада.