ЈОДАЛ РОЖА ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „ХЕРЦЕГ ЈАНОШ“
ЈОДАЛ РОЖА ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „ХЕРЦЕГ ЈАНОШ“
  • Категорија:Култура

Жири састављен од писаца Marije Vašagyi, Петера Шинковича и Јожефа Ј. Фекете на основу једногласне одлуке из 22. августа ове године Књижевну награду „Јанош Херцег“ Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ у Сомбору за 2019. годину доделио је књижевници Рожи Јодал из Новог Сада. Награда је додељена у знак признања за њено животно дело.

Жири је своју одлуку образложио на следећи начин:

„Рожа Јодал је свестран прозни писац са богатим избором тема, исто тако је разноврстан њен приповедачки језик. Оцењивачка комисија је имала у виду њене приповетке, романе, радиодраме, приче, објављиване у више издања, као и њене позоришне и књижевне критике. Комисија је узела у обзир да Рожа Јодал истовремено непосредно ословљава младе и одрасле читаоце, а у њеном приповедачком свету са истом важношћу предстваља проблематику прошлости и садашњице, све то посматравши и приказавши кроз призму љубави, патње, зла, пропасти, беде и уметничког битисања“.

Прозна уметност Роже Јодал је у дијалогу са стваралачким духом Јаноша Херцега.

Подунавски дани Јаноша Херцега, у организација сомборске библиотеке, биће приређени 1. октобра 2019. године, под покровитељством града Сомбора. Програм ће бити одржан у сали Дечјег одељења Градске библиотеке Карло Бијелицки, Трг цара Лазара број 3.