КАТОЛИЦИ И ПРОТЕСТАНТИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК
КАТОЛИЦИ И ПРОТЕСТАНТИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК
  • Категорија:Друштво

Хришћани који Ускрс прослављају у недељу, 12. априла, обележавају Велики петак, дан страдања и смрти Исуса Христа. Дан када је на крсту страдао Исус Христ из Назарета, Бог и човек, најтужнији је дан у хришћанству. Вољно изабравши смрт, син Божији је својом жртвом дао дар онима који ће веровати.

За католичке вернике, Велики петак дан је поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века. То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог. Одржава се и посебна спомен-молитва – муке Господње. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање. Не звоне звона, нема свирања ни певања. Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Верници који у недељу прослављају Ускрс по грегоријанском календару, ове године обележиће га у својим домовима, без могућности одласка у цркву на мису. То што ће цркве бити затворене за вернике, не значи да се мисе неће одржавати, али ће је верници слушати у својим домовима, преко радија, телевизије или интернета.

Верници преносе обреда из београдских цркава могу пратити на Јутјуб страници и Фејсбуку Београдске надбискупије.