ЉУБИТЉИ ДВОТОЧКАША УЧЕСТОВАЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ БИЦИКЛИСТИЧКОМ ФЕСТИВАЛУ „ЕВРОПСКИ АМАЗОН“ У СОМБОРУ
ЉУБИТЉИ ДВОТОЧКАША УЧЕСТОВАЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ БИЦИКЛИСТИЧКОМ ФЕСТИВАЛУ „ЕВРОПСКИ АМАЗОН“ У СОМБОРУ
  • Категорија:Друштво

У оквиру реализације пројекта „Amazon of Europe Bike Trail – Бициклистичка рута Европски Амазон“, у Сомбору је 5. октобра организована манифестација Међународни бициклистички фестивал „Европски Амазон“. Учеснике је на старту манифестације поздравила Антонија Нађ Косановић, члан Градског већа за област деце, омладине и спорта, након чега су љубитељи двоточкаша возили до Бачког Моноштора.

Окупљени у Етно кући „Мали Бодрог“ су имали прилику да од председника Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора и заменика градоначелнице, Антониа Ратковића сазнају нешто више о раду Савета, начину на који се финансира и на који се троше средства. Том приликом разговарало се и о потребама за побољшањем саобраћајне инфраструктуре које имају бициклисти у Граду Сомбору.

Шеф Одсека за локални економски развој, Михаел Плац представио је Пројекат „Amazon of Europe Bike Trail- Бициклистичка рута Европски Амазон”, који се реализује у оквиру другог позива, од стране “Interreg Danube Transnational Programme”, а представник Саобраћајне полиције ПУ у Сомбору, Предраг Манојловић одржао је предавање о безбедности бициклиста у саобраћају.

Тридесетак бициклиста је возило стазом за шетање „Штрбац“, у оквиру Специјалног резервата природе „Горње подунавље“, након чега је уследио ручак и повратак у Сомбор.

Град Сомбор је регионални координатор на реализацији пројекта „Amazon of Europe Bike Trail – Бициклистичка рута Европски Амазон“. Међународни бициклистички фестивал „Европски Амазон“ се одржава од августа до октобра 2019. године на подручју првог петодржавног UNESCO резервата биосфере Мура-Драва-Дунав, кроз једанаест бициклистичких догађаја у Аустрији, Словенији, Мађарској, Хрватској и Србији.

Пројекат „Бициклистичка рута Европски Амазон“ суфинансира се у оквиру Дунавског Транснационалног програма Европске уније (ЕРДФ и ИПА фондови). Реализација пројекта је почела 1. јуна 2018. године и траје до 31. маја 2021. године. Укупна вредност пројекта је 3,176,000.00 евра, подељених између 15 партнера.