МАЊАК ПЕДИЈАТАРА У ДОМУ ЗДРАВЉА У МИРНОЈ УЛИЦИ! РЕДОВНО СТАЊЕ ОД ЈАНУАРА
МАЊАК ПЕДИЈАТАРА У ДОМУ ЗДРАВЉА У МИРНОЈ УЛИЦИ! РЕДОВНО СТАЊЕ ОД ЈАНУАРА
  • Категорија:Друштво

У Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Служби за здравствену заштиту предшколске деце тренутно радe три педијатра, док су још два лекара на специјализацији. Многи родитељи тврде да због недовољног броја лекара не могу да закажу редовне прегледе и вакцинацију деце на време, а питају се и шта ће бити убудуће, пошто сезона прехлада и грипе тек предстоји. Др Емеше Ури, директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, објаснила је да оваква ситуација неће дуго потрајати и да ће се редован рад успоставити већ у јануару.

  • По нормативу, на основу броја деце, Служба за здравствену заштиту предшколске деце може да има пет лекара педијатара. Ми тренутно имамо три педијатра, али у јануару треба да нам се врате два лекара која су на специјализацији, тако да ће тај број бити оптималан. Предстоји нам мало тежи период и молим родитеље и све запослене за разумевање, јер су ово ситуације које ми не можемо да предвидимо и на које не можемо да утичемо – рекла је др Емеше Ури.

Недовољан број лекара у Дечјем диспанзеру прави проблем и када су годишњи одмори у питању, па се недостатак једног лекара и те како осети. Према речима директорке Ури, од понедељка ће радити сва три педијатра и један лекар специјализант, тако да ће ситуација бити боља.

  • Ми смо се организовали да нам и специјализанти мало помогну док се колегинице не врате са годишњег одмора. Ако буде потребно, реорганизоваћемо се у договору са Школским диспанзером, али ће рад бити и даље у две смене, као и до сада. Биће гужви, и то је сигурно, али нажалост, лекари одлазе и то је чињеница. На другим одељењима имамо довољан број лекара, а надам се да ће од јануара бити и у Служби за здравствену заштиту најмлађих. С друге стране, иако је законски рок за заказивање прегледа 30 дана, у нашој служби се на предглед најдуже чека седам дана. Хитна стања се, наравно, збрињавају по приоритету на свим одељењима – казала је др Емеше Ури.