МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ НАЈАВИО ПРОМЕНЕ У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ – ВРТИЋ УСКОРО ОБАВЕЗАН?
МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ НАЈАВИО ПРОМЕНЕ У ПРЕДШКОЛСКОМ ОБРАЗОВАЊУ – ВРТИЋ УСКОРО ОБАВЕЗАН?
  • Категорија:Друштво

Уколико би најављена мера ступила на снагу одмах, ПУ „Вера Гуцуња“ просторно не би могла да задовољи потребе јер тренутно ради пуним капацитетом.

На 19. Економском самиту Србије, који је одржан 10. октобра у Београду, министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће у склопу реформе образовања сва деца од три до шест година ускоро похађати обавезан припремни предшколски програм. Према његовим речима, циљ је да се што више деце укључи у квалитетно предшколско образовање и да се обезбеди око 17.000 нових места за децу узраста од три до пет и по година у новим, адаптираним или реконструисаним вртићима.

Ова вест изазвала је подељења мишљења јавности, а први су реаговали синдикати васпитача, који су истакли да најпре треба решити пребукираност вртића, па тек онда говорити о проширењу предшколских група млађом децом. Да ли у Сомбору постоји довољан број вртића и да ли би морало да дође до промена у ПУ „Вера Гуцуња“ уколико би ова иницијатива била одмах усвојена, разговарали смо са Александром Перовић, директорком ове установе.

  • Стратегија образовања Србије до 2020. године је управо и најавила ову могућност, јер се том стратегијом држава обавезала да повећа степен обухвата деце обданишног узраста, односно да степен обухвата деце буде већи од 80 одсто. Тренутно у вртиће у Србији иде око 60 одсто деце узраста од три до пет и по година, а овакве мере, уколико буду обавезне, сигурно ће повећати тај број. Родитељи ће имати обавезу да упишу дете у вртић, где ће дете похађати четири сата обавезног предшколског прогама. Када би се десило да та мера ступи на снагу одмах, ПУ „Вера Гуцуња“ просторно не би могла да задовољи потребе, јер тренутно радимо пуним капацитетом – објаснила је Александра Перовић.

На територији града Сомбора, у вртиће ПУ „Вера Гуцуња“ тренутно иде око 60 одсто деце узраста од три до пет и по година, што значи да је 40 одсто деце ван система. Према речима директорке Перовић, уколико ова мера ступи на снагу, ПУ „Вера Гуцуња“ ће заједно са локалном самоуправом изградити бар још неколико вртића.

  • Сомбор има Педагошки факултет на ком се школују васпитачи, тако да се надам да ће бити довољно стручног кадара и да нам то неће представљати проблем. Оно што јесте један од највећих проблема тренутно је забрана запошљавања, која је још увек на снази. Мислим да је рани обухват деце предшколским програмом предуслов, пре свега, остваривању једнаких права за сву децу, али и прави пут да дођемо до квалитетног образовања – истакла је Александра Перовић.

Подсећања ради, припремни предшколски програм је од 2006/07. године обавезан за сву децу узраста од пет и по до шест и по година и бесплатан је у трајању од четири сата дневно, пуних девет месеци. Подаци Министарства просвете говоре да је од увођења поменуте обавезности достигнут готово потпуни обухват деце програмом и он је у 2017/18. години износио 98 одсто.