МНОШТВО АКЦИЈА ЗА БОЉИ ЖИВОТ МИГРАНАТА У СОМБОРУ
МНОШТВО АКЦИЈА ЗА БОЉИ ЖИВОТ МИГРАНАТА У СОМБОРУ
  • Категорија:Друштво

Пројекат „Подршке становништву у заједницама погођеним избегличком кризом у Србији“ спроводи Фондација Ана и Владе Дивац у Сомбору, Шиду и Обреновцу уз подршку Фондација за отворено друштво (Open Society Foundations). У сомборској општини подржано је шест иницијатива укупне вредности од 2,6 милиона динара.

Дванаестогодишња Фатма Калаф из мигрантског центра у Сомбору, први пут се сусрела са питомим Буцком на тренингу терапијског јахања и без много страха села у седло.

  • Ја волим јахање и волим Буцка и свиђа ми се његово име, нагласила је она.

У једној од радионица Халид Адам је упознао традиционално вајање предмета од сламе.

  • Било је јако лепо, направили смо једног коња од сламе и фиксирали смо га у кућу, било је заисто дивно, прича он.

Више од пет стотина малишана укључено је у разне пројектне активности које се спроводе у циљу унапређења квалитета живота, и организовања заједничких активности миграната и локалног становништва.

  • Урадили смо доста различитих радионица, средили паркове у Бачком Брегу и Бачком Моноштору и организовали школу добре воље за сву децу у Сомбору основно школског узраста, који су уз помоћ волонтера могли мало боље да науче математику, српски и остало градиво, објашњава Ивана Живановић, координатор пројекта „Фондације Ана и Владе Дивац“.
  • Многи од њих су прошле и ове године кренули у школу, те су наши волонтери који пролазе обуке за рад са децом долазили у протеклом периоду овде и деци из прихватног центра помагали у учењу. Осим тога организовали смо радионице подршке родитељству, истиче Срђан Влашкалић из Сомборског едукативног центра.
  • Деца и породица, а нарочито деца, су у неком перманентном стању трауматизованости због ситуације у којој су се нашла, па се и директно наслањају на то што радимо. Центар програма је подршка деци са било којом сметњом у развојном узрасту, објаснио је Горан Лекић, координатор УГ Грива из Сомбора.

У Прихватном центру Сомбор тренутно је присутно 83 корисника, од тога 39 деце. Пројектима које подржава „Фондација Ана и Владе Дивац“ од почетка мигрантске кризе, осмишљене су активности које би обезбедиле боље услове живота мигрантима док се налазе у нашој земљи. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.