НА БАЧКОМ БРЕГУ ЗАПЛЕЊЕНО 55 УРЕЂАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ БИТКОИНА
НА БАЧКОМ БРЕГУ ЗАПЛЕЊЕНО 55 УРЕЂАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ БИТКОИНА
  • Категорија:Хроника

Цариници су 18. јуна 2019. године на улазној страни граничног прелаза Бачки Брег, спречили кријумчарење 55 уређаја за производњу криптовалуте биткоин.

Прекршај је откривен када је на ред за контролу стигао комби са приколицом сомборских регистарских ознака, којим су из Мађарске ка Србији путовала двојица српских држављана из околине Сомбора.

У разговору са царинским службеницима двадесетосмогодишњи возач, наводно власник продавнице грађевинског материјала, пријавио је за царињење греде, летве и плоче од иверице, који су се налазили у приколици. Оно што је прећутао налазило се у приколици испод пријављене робе.

Реч је о уређајима марке „asic litecoin miner“ за производњу виртуелне валуте биткоин, која настаје процесом рударења (“mining”), за шта је неопходан специјални рачунар који може да решава компликоване једначине и тако производи виртуелни новац.

С обзиром на то да је вредност заплењене робе процењена на готово 10.000 евра, што превазилази трећину вредности возила, до окончања поступка против возача задржани су и комби и приколица.