НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА УПИСАНО 611 НОВИХ ЂАКА, У РИЂИЦИ ОВЕ ГОДИНЕ НЕМА ПРВАКА!
НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА УПИСАНО 611 НОВИХ ЂАКА, У РИЂИЦИ ОВЕ ГОДИНЕ НЕМА ПРВАКА!
  • Категорија:Друштво

У уторак, 01. септембра почиње нова школска година која ће се по много чему разликовати од свих досадашњих. Ученици, али и наставно и ненаставно особље ће бити у обавези да носе маске, ђаци це наставу делом пратири преко телевизије, велика одељења ће бити подељена јер у учионици не може у исто време да буде више од 15 ученика, часови ће бити скраћени на 30 минута…

Школама је у четвртак истекао рок да се изјасне који од два понуђена метода наставе ће користити, а како смо незванично сазнали, све сомборске школе су одабрале комбиновани метод што значи да ће ученици ићи у школу, али упоредо и пратири наставу на даљину. Званичне податке из Школске управе Сомбор нисмо добили, иако смо питања на ову тему упутили одмах у четвртак.

Од сомборских основних школа детаљан начин рада у новој школској години су на својим званичним сајтовима објавиле само ОШ „Никола Вукићевић“ и ОШ „Иво Лола Рибар“, док је од средњих школа то учинила само Средња пољопривредна прехрамбена школа. Школску управу Сомбор смо питали и да ли је Локална самоуправа школама на територији града обезбедила нешто од заштитног материјала (маске, дезинфекциона средства…) али на жалост, ни на то питање нисмо добили одговор.

Из Одељења за образовање Градске управе смо добили тражене податке о броју ђака првака на територији Сомбора, у којима стоји да ће од уторка први пут у школске клупе сести 611 малишана а од тог броја њих 595 ће похађати наставу на Српском језику а 16 на Мађарском.

Ове године највише првака је уписала ОШ“ Доситеј Обрадовић“ Сомбор 128, потом следи школа Иво Лола Рибар“ са 83, а два првака мање сешће у клупе школе „Никола Вукићевић. Од градских основних школа, „Аврам Мразовић“ има 70 а „ОШ „Братство Јединство“ 30 првака од којих ће два наставу похађати на Мађарском језику.

Када су у питању сеоске школе, највише ђака првака је уписала ОШ „Бранко Радичевић“ из Стапара 34, потом следи ОШ „Никола Тесла Кљајићево 29, ОШ „22 Октобар“ Бачки Моноштор 27, ОШ „Иван Горан Ковачић“ 25, ОШ „Мирослав Антић“ Чонопља 21. Двоцифрени број првака имају и ОШ „Братсво Јединство“ Светозар Милетић 12 (6 на Мађарском), ОШ „Огњен Прица“ Колут 11 а по десет првака имају основне школе у Алекса Шантићу, Гакову, и Бездану (4 на Мађарском).

Три основне школе имају једноцифрени број првака и то: ОШ „Петефи Шандор“ Дорослово 8 (1 на Мађарском), а по три имају школа у Бачком Брегу и Телечкој где ће два ђака похађати наставу на Мађарском језику.

Једина школа на територији Сoмбора која ове године нема уписаних ђака првака је ОШ „Петар Кочић“ Риђица.