НАСТАВНИЦА ИЗ АМЕРИКЕ СОМБОРСКИМ КОЛЕГАМА ПРЕНЕЛА СВОЈА ИСКУСТВА У РАДУ СА ДЕЦОМ МИГРАНТИМА
НАСТАВНИЦА ИЗ АМЕРИКЕ СОМБОРСКИМ КОЛЕГАМА ПРЕНЕЛА СВОЈА ИСКУСТВА У РАДУ СА ДЕЦОМ МИГРАНТИМА
  • Категорија:Друштво

У Великој сали зграде „Жупаније“ јуче је одржано предавање под називом „Изазови, искуства и методе у васпитно-образовном раду са ученицима мигрантима“ које је организовао Покрајински омбудсман.

Предавач је била Менди Менинг (Mandy Manning) која је проглашена за наставницу године у Сједињеним Америчким Државама за 2018. годину и она је у Сомбору представила свој рад са ученицима који су се као избеглице доселили у Америку. Најбитнији део у процесу њиховог образовања, по њеном мишљењу, јесте укључивање у нову средину. Менди Менинг је у Србију дошла како би пренела своје искуство у раду са мигрантима и похвалила је начин на који се људи у Србији односе према њима и инклузију деце миграната у школовање, заједно са децом из Србије.

Заменик Покрајинског омбудсмана за права детета Милан Дакић рекао је да су искористили прилику да се још једном нађу у Сомбору, зато што се зна какво место овај град заузима у образовању у нашој земљи. Он је напоменуо да ће студентима Педагошког факултета ово предавање и искуства госпође Менинг, користити у даљем раду.

  • Највећу подршку треба да имају наши учитељи и наставници. Мигранти вероватно неће остати овде, нису имали много тога да понесу са собом, неће имати ни да однесу, али хоће образовање и хоће утиске о хуманости и солидарности наших људи, а то су ствари које нашу Србију чине стварно лепом, истакао је Дакић.

У име домаћина, града Сомбора, присутне је поздравио заменик градоначелнице Антонио Ратковић и захвалио се свим наставницима и другим просветним радницима који се боре и труде да деца мигранти из Прихватног центра у Сомбору имају услове за образовање које имају и наша деца.