НИЗОМ АКТИВНОСТИ, У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА
НИЗОМ АКТИВНОСТИ, У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА
  • Категорија:Друштво

Светски дан борбе против трговине људима – 30. јул, установљен је 2013. године у оквиру резолуције: „Побољшање координације напора против трговине људима“, усвојене на 68. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, а у контексту подизања свести о ситуацији у којој се налазе жртве трговине људима и у циљу промоције њихових права (A/C.3/68/L.17/Rev.1.).

Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања локалне заједнице у настојање да се спречи и олакша људска патња а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.

Локални координациони тим Града Сомбора је и ове године обележио Светски дан борбе против трговине људима низом промотивно едукативних активности на четири различите локације: на граничним прелазима Бездан и Бачки Брег, у Транзитно прихватном центру „Шикара“ Сомбор и на Градском купалишту „Штранд“.

Поред дистрибуције промотивног материјала намењеног свим лицима који су прошли преко граничних прелаза, организована је едукација одраслих становника Транзитно прихватног центра на тему превенције трговине људима, као и едукација најмлађих на Градском купалишту „Штранд“ кроз радионице прилагођене њиховом узрасту. Едукације су реализовали вршњачки едукатори Црвеног крста Сомбор.

Младе волонтере, током активности на граничним прелазима, посетили су и представници Локалне самоуправе и Локалног координационог тима Града Сомбора Невена Росић, начелница Одељења за друштвене делатности, Марија Јерковић, члан радне групе за израду Плана превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2019-2022, и Биљана Клипа, координатор Локалног координационог тима.