НОВОСТ У ЈКП „ЧИСТОЋА”: ДВАДЕСЕТ КОНТЕЈНЕРА ЗА ЧИСТИЈА СЕЛА
НОВОСТ У ЈКП „ЧИСТОЋА”: ДВАДЕСЕТ КОНТЕЈНЕРА ЗА ЧИСТИЈА СЕЛА
  • Категорија:Друштво

Дивље депоније су велики проблем у граду и селима. Само на територији Месне заједнице „Нова Селенча” у претходном периоду идентификовано 10-15 малих дивљих депонија

Житељи свих 15 села на територији града Сомбора више неће имати проблем да се у сваком тренутку реше кабастог отпада из својих домаћинстава. Градско веће Сомбора је на једној од претходних седница усвојило измене програма рада ЈКП „Чистоћа”, које се односе на постављање 20 великих контејнера од пет кубних метара у сомборским селима.

Душко Секулић, вршилац дужности директора ЈКП „Чистоћа”, каже да су до сада овакви контејнери постављани само у току акције „Месец чистоће у селима”, која је трајала у зависности од величине насељеног места, од једне до две недеље. Због притужби грађана да им наведени период није довољан и због стварања све већег броја дивљих депонија, одлучено је да се трајно поставе контејнери у сваком селу.

  • Постављање контејнера je почело. У већим местима, као што су Кљајићево, Стапар, Бездан и Станишић, постављено је по два контејнера, а у свим осталим местима по један, чију локацију заједнички одређују овлашћено лице испред ЈКП „Чистоћа“ и овлашћено лице испред савета месних заједница. Контејнере ћемо празнити континуирано током целе године према унапред утврђеном распореду, два пута недељно у сваком селу – рекао је Секулић.

Контејнере су делом израдили радници „Чистоће” у одељењу Машинска радионица, а делом су купљени на тржишту, због жеље да се што пре крене са реализацијом. За набавку 20 контејнера из градског буџета издвојена су два милиона динара, а за трошкове пражњења контејнера и одвожења отпада на градску депонију Ранчево до краја године опредељено је још три милиона динара.

  • Дивље депоније су велики проблем и у граду, и у селима. За њихово настајање у највећој мери су криви несавесни грађани. Ми смо са комуналном инспекцијом у претходном периоду само у МЗ „Нова Селенча“ идентификовали 10-15 малих дивљих депонија. Људи су испред стамбених зграда одлагали: стари намештај, шут, разноразни грађевински отпад. Још једном апелујемо на грађане који имају проблем одлагања кабастог и грађевинског отпада да га не одлажу у контејнере за комунални отпад, да имају могућност да позову службу комерцијале ЈКП „Чистоћа” и изнајме контејнер од 5 кубика у којем ће одложити тај кабасти отпад по цени од 2.500 динара – речи су Душка Секулића.

У ЈКП „Чистоћа” већ се размишља о акцији „Месец чистоће” 2020. године. Директор Секулић наглашава да ће бити предузето низ мера како би се отклониле негативне појаве из претходних година.

  • Моја идеја је да пре отпочињања акције одржимо заједнички састанак са свим релевантним градским службама и инспекцијским органима како би све протекло у реду и на задовољство грађана, а не да град буде претрпан смећем и да нам се било који туриста или пролазник чуди на шта нам личи град – закључује Душко Секулић. (Сомборске новине)